latinica  ћирилица
23/04/2018 |  18:42 ⇒ 18:57 | Аутор: Агенције

Армстронг се нагодио: Пет милиона долара за превару!

Осрамоћени амерички бициклиста Ленс Армстронг (46) нагодио се са савезном владом и пристао да плати пет милиона долара због злоупотребе недозвољених средстава итако избјегао судски процес и могућу казну од 100 милиона долара.
Ленс Армстронг - Фото: АП
Ленс АрмстронгФото: АП

УС Постал, спонзор америчког бициклисте, тврдио је да је Армстронг преварио пореске обвезнике прихвативши милионе долара из државне агенције, а истовремено је узимао недозвољена средства.

- Такмичар који намјерно користи илегалне супстанце, не обмањује само своје конкуренте и присталице, него и спонзоре који му помажу при спортским такмичењима - рекао је државни тужилац.

Додао је да нагодба показује да су они који варају одговорни. С друге стране, Армстронг на споразум гледа као на побједу.

- Драго ми је што сам ријешио овај случај и кренуо напријед. Радујем се што ћу се посветити многим сјајним стварима у животу - супрузи, дјеци, писању и филмским пројектима, добротворном раду с обољелима од рака – рекао је Американац.

Армстронг је нагласио да је желио да са УС Постал Сервисом закопа "ратну сјекиру", иако вјерује да је њихова акција "неутемељена и неправедна".

- Прије пет година, преузео сам пуну одговорност за своје грешке и покушао да се искупим. Кад год сам сједио за воланом тима УС Постал, јурио сам свим срцем и увијек сам био поносан што сам носио њихов грб - рекао је бивши бициклиста.

Његов бивши тимски колега Флојд Лендис, који је 2010. признао узимање допинга и оптужио Армстронга да је радио исто, као "звиждач", има право на 25 одсто нагодбе.

Армстронг је прво одбацивао све Лендисове наводе, али је у јануару 2013. године, гостујући код Опре Винфри признао дугогодишње узимање допинга.

Посрнули бициклиста, којем је одузето седам побједа на најпрестижнијој трци свијета Тур д'Франс, као и олимпијска медаља из Сиднеја, систематски је узимао недозвољене стимулансе и користио трансфузију крви.

Почео је да се допингује деведесетих. Био је вођа допинга у америчкој екипи УС Постал. Узимао је тестостерон, хормон раста и друга средстава, а моћ и снагу повећавао је и трансфузијама крви.