latinica  ћирилица
23/04/2018 |  18:49 ⇒ 21:41 | Аутор: РТРС

Шта је спријечило именовање челника полицијских агенција на нивоу БиХ?

Директорима и замјеницима директора Граничне полиције и Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ и замјенику директора Сипе истекао је мандат.

Савјет министара није именовао њихове насљеднике. Покушај да то ураде на посљедњој сједници није успио.

Министар безбједности Драган Мектић упорно бјежи од објашњења, зашто је тражио да се пролонгира изјашњавање о кандидатима.

Због хвалоспјева о трогодишњем мандату, до јавности једва да је допрла информација да Савјет министара није именовао челнике бх. полицијских агенција.

Иако је Независни одбор доставио ранг- листу најуспјешнијих кандидата, изјашњавање је одгођено на захтјев Драгана Мектића.

- Није разматрано, скинуто је то с дневног реда. Ја то сада не бих коментарисао. Видјећемо сљедећи пут, каже Мектић.

Ни касније Мектић није био рјечитији, није објаснио зашто је тражио да се одгоди именовање.

Незванично, незадовољан је редослиједом српских кандидата за позицију замјеника Директора дирекције за координацију полицијских тијела у БиХ.

Први на листи је Реља Ковач, други Драган Продановић а трећи Ранко Вуковић.

У Независном одбору кажу да нису званично обавијештени да Савјет министара није именовао челнике бх. полицијских агенција.

- Шта је било на сједници СМ ја не знам, нити знам због чега није апсолвирано то питање. Ја сам увјерења да ће СМ, ако не на сљедећој онда на некој од наредних сједница, ријешити то питање јер не видим проблем. Проблем и не постоји, истакао је Енес Обралија, први замјеник предсједавајућег независног одобора ПС БиХ.

Ипак, проблем постоји. Руководству двије бх. полицијске агенције истекао је мандат, а Савјет министара одгађа именовање њихових насљедника. Управо то отвара простор за сумње да је на дјелу кадровска „трговина“ унутар владајућих странака на бх. нивоу о расподјели других позиција.

- Што се мене тиче, пошто је то пролонгирано, на идућој сједници ја ћу гласати за ранг листу коју је доставио Независниодбор, наглашава Денис Звиздић, предсједавајући Савјета министара.

Једини кандидат за новог директора ГП БиХ је досадашњи Зоран Галић. Биће биран и његов замјеник из бошњачког народа.

Мирсад Вилић је на путу да обнови мандат на челу ДКПТ-а, мада је питање како је добио повјерење српских чалова Независног одбора с обзиром на пропусте у обезбјеђењу Александра Вучића у Поточарима.

Бирају се двојица замјеника из српског и хрватског народа, као и замјеник директора Сипе.