latinica  ћирилица
23/04/2018 |  18:56 ⇒ 19:02 | Аутор: РТРС

Дејан Столић из Козарске Дубице направио возило за картинг

Дејан Столић, ученик другог разреда Машинске школе из Козарске Дубице израдио је возило за картинг. Идеја овог младог Дубичанина представљена је и на Сајму занимања Републике Српске.
Дејан Столић (Фото:.rtv-kd.com) -
Дејан Столић (Фото:.rtv-kd.com)

“У октобру прошле године дошао сам на идеју да направим ово возило, прво сам направио пројекат,постепено куповао материјал и помало израђивао. Требало ми је пет мјесеци да га завршим, због недостатка новца, јер сам куповао дио по дио, као и потребан алат“, прича Столић за РТВ КД.

Возило је на продају, са мотором од 60 кубика, постиже брзину до 40 километара на час, има четири брзине и служи за трке.

“Ако успијем продати ово возило у чију израду сам уложио 650 марака, почећу радити на ручној изради Баги возила“, рекао је Столић који након средње школе планира да упише Машински факултет.

У изради возила, на пословима варења, помогао му је друг из разреда Милош Кесић.

"Све заслуге за израду овог возила припадају ученику, а професори су само били ту да га прате и бодре и дају одређене сугестије у организационом смислу" казао је Борко Јајчанин, професор машинске групе предмета.

Столићево возило за картинг изложено је у холу средње школе "Никола Тесла" у Козарској Дубици, заједно са другим предметима насталим на практичној настави стручних школа, која је незаобилазна и веома важна у образовању нових генерација будућих стручњака.