latinica  ћирилица
23/04/2018 |  21:09 ⇒ 21:12 | Аутор: СРНА

Изетбеговић: Обратићемо се ЕК због потеза Загреба

БиХ ће обавијестити Европску комисију да је Хрватска, упркос свим упозорењима, данашњим потписивањем уговора о изградњи Пељешког моста наставила реализацију спорног пројекта, најавио је вечерас предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић.
Пељешки мост - Фото: vecernji.hr
Пељешки мостФото: vecernji.hr

- БиХ ће предузети и друге кораке да би заштитила право које јој припада према Конвенцији УН о праву мора - наводи Изетбеговић.

У саопштењу из његовог кабинета, подсјећа се да је Предсједништво БиХ 2007. године усвојило закључак и званично затражило од Хрватске да заустави градњу Пељешког моста док не буде ријешено отворено питање у вези са идентификацијом морске граничне линије и приступом БиХ отвореном мору, што је право које јој припада Конвенцијом УН о праву мора.

То је јединствен и јасан став БиХ о потенцијалној изградњи Пељешког моста, наводи се у саопштењу и додаје да је Хрватска званично о томе обавијештена у више наврта.

Тај став је потврдио прошле године Представнички дом ПС БиХ, тражећи од Савјета министара да Хрватској упути ноту и затражи да буду обустављене све активности на изградњи моста док не буде постигнута потпуна обострана сагласност. И о томе је Хрватска обавијештена.

Власти Хрватске су крајем прошле године добиле писмо Европске комисије у којем су експлицитно упозорене да прије почетка градње Пељешког моста морају ријешити спор са БиХ.