latinica  ћирилица
24/04/2018 |  11:32 ⇒ 12:27 | Аутор: РТРС

У Билећи промовисана монографија "Невесињска бригада у рату 1992. -1995."

У Билећи је промовисана монографија "Невесињска бригада у рату 1992. - 1995." аутора Зорана Јањића. Књига је својеврсно свједочанство о отаџбинском рату и улози једне од најславнијих бригада Војске Републике Српске. Пуковник Јањић био је њен припадник и активни учесник догађаја о којима пише.

Ово је прва монографија о славној невесињској бригади, која је прва јединица ВРС одликована орденом Немањића. Аутор истиче да је желио да на једном мјесту обједини сва дешавања и сачува од заборава борбу за одбрану Херцеговине и стварање Српске.

"Извори које сам користио су живи језик, разговори са учесницима догађаја, документи су други извор, а треће су публикације које су писали Хрвати и Муслимани из долине Неретве", рекао је Јањић.

Аутор је као припадник бригаде познавао све јединице, положаје, команде и скоро сваког борца, што му је, како каже, била полазна основа за стварање хронологије једног времена. Славног ратног пута невесињске бригаде присјетили су се и билећки борци, прелиставајући листове историје, коју су стварали.

Весо Вујовић (БОРС Билећа) наглашава да је то била једна од најбољих бригада, међу првима је одликована орденом Немањића, а билећки добровољци су били ударна песница те бригаде.

Књижевни критичари истичу да ова монографија има све елементе квалитетног књижевног дјела и да сагледава не само ратне године, него шири геополитички контекст који је довео до распада Југославије.

Након Невесиња и Билеће, књига ће бити промовисана и у Требињу.