latinica  ћирилица
25/04/2018 |  12:15 ⇒ 12:18 | Аутор: СРНА

Рудској: Није пронађено хемијско оружје у сиријском центру

Организација за забрану хемијског оружја /ОПЦВ/ је потврдила да није пронађено хемијско оружје у центру за истраживање "Барзех" у сиријској пријестоници Дамаску, упркос тврдњама САД о његовом постојању, изјавио је начелник Генералштаба руске војске генерал-пуковник Сергеј Рудској.
Сергеј Рудској - Фото: AP
Сергеј РудскојФото: AP

Руско Министарство одбране је напоменуло да би хиљаде људи умрло да се било какво хемијско оружје налазило на мјестима која су била мете напада коалиције предвођене војском САД.

"Недуго након ваздушних напада, многи су без заштитне опреме посјетили мјеста која су нападнута и није било назнака тровања било каквим гасом", рекао је Рудској.

Рудској је додао да руски стручњаци провјеравају пројектиле коалиције, укључујући пројектил типа "томахавк", а да ће резултати истраживања бити искориштени за унапређивање руског оружја, пренио је "Спутњик".

Руски војни званичник је изјавио да ће руски стручњаци наставити да обучавају сиријску војску, као и то да ће помоћи Сирији у усавршавању руковања новим системима ваздушне одбране, који ће Дамаску бити достављени у блиској будућности.

Наводни напад хемијским оружјем догодио се 7. априла у сиријском граду Дума. САД и ЕУ су за напад окривиле администрацију сиријског предсједника Башара ел Асада, што је Москва негирала и упозорила да се не врше оружани напади на Сирију.

САД, Велика Британија и Француска су извршиле нападе на Асадову војску, као одговор на напад хемијским оружјем у Думи.

Представници руског Центра за помирење сукобљених страна у Сирији прегледали су мјесто напада и разговарали са локалним љекарима, који тврде да није било појединаца који су се у болницу јавили са симптомима тровања било каквом хемијском супстанцом.