latinica  ћирилица
25/04/2018 |  12:51 ⇒ 13:02 | Аутор: СРНА

Дачић: Недопустиво једнострано мијењање Бриселског споразума

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић позвао је данас представнике ЕУ да подрже став званичног Београда да је неопходно у потпуности имплементирати споразуме са Приштином постигнуте под окриљем ЕУ.
Ивица Дачић - Фото: СРНА
Ивица ДачићФото: СРНА

"Недопустиво је да Приштина једнострано мијења одредбе бриселског споразума и континуирано опструише формирање заједнице српских општина", рекао је Дачић на скупу "Нове перспективе за западни Балкан" у Београду.

Он је нагласио да је поштивање договора, који су за званични Београд често веома тешки, као и уздржавање од провокација и очување стабилности, у интересу свих.

Шеф српске дипломатије је позвао ЕУ и да задржи мандат Еулекса на Косову и Метохији у пуном капацитету и да тој мисији не сужава надлежности.

"Као и до сада, не можемо да се ослонимо на Приштину да гарантују владавину права и једнакост пред законом", рекао је он.

Дачић је додао да је ситуација на терену и даље "веома крхка", а да привремене институције у Приштини нису у стању да гарантују сигурност и безбједност свих грађана.

Он је нагласио и да Србија остаје посвећена очувању регионалне стабилности и дијалогу са Приштином, указавши да је за то потребна и сарадња друге стране у дијалогу.

Према његовим ријечима, за то је потребно и испуњавање обавеза из раније постигнутих договора Београда и Приштине.

Дачић је поновио да је недвосмислени циљ Србије да постане чланица ЕУ и да је свјесна свих дужности које треба да испуни да би дошло до пријема у чланство.

"Међутим, морам да скренем пажњу на значај очувања територијалног интегритета /Србије/, вјерујем не само за нас већ и за било коју државу на свијету", рекао је он.

У паузи скупа Дачић је изјавио новинарима да ће Влада Србије сутра увести реципрочне мјере Хрватској, која је раније забранила министру одбране Србије Алексндру Вулину да уђе у ту државу.

Дачић је рекао да не зна на кога ће се из Хрватске односити реципрочне мјере, односно забрана уласка у Србију и да ће се о томе расправљати на сједници Владе.

Одговарајући на питање о данашњем боравку у Скупштини Србије посланика руске Думе Наталије Поклонске, која је била државни тужилац Крима 2014. године, Дачић је рекао да није упознат о тој посјети.

Дачић је рекао и да посјета Поклонске није организована посредством Министарства спољних посла Србије, које организује државне посјете.

Поклонска, која је замјеник предсједника Одбора Државне думе Руске Федерације за безбједност и борбу против корупције, у Скупштини Србије је разговарала са члановима Одбора за дијаспору и Србе у региону.