latinica  ћирилица
25/04/2018 |  13:22 ⇒ 14:20 | Аутор: РТРС

Поштовање људских права један од приоритета КПЗ Бања Лука

Директор Казнено-поправног завода Бања Лука, Горан Селак, разговарао је, данас, са омбудсменима за људска права Републике Бугарске и БиХ, о функционисању ове установе за извршење кривичних санкција.
Поштовање људских права један од приоритета КПЗ Бања Лука (Фото:vladars.net) -
Поштовање људских права један од приоритета КПЗ Бања Лука (Фото:vladars.net)

Посебна пажња током разговора била је посвећена условима боравка у Казнено-поправном заводу у Бањој Луци, као и остваривању законом загарантованих права осуђених лица која се у њој налазе.

Директор Селак је изјавио да су поштовање људских права, брига о осуђеним и притвореним лицима, као и борба против негативних психолошких утицаја самог затварања, а која подстиче унапређење безбједности, приоритети у раду запослених у овој установи.

"Самом чињеницом да су затворена, осуђена и притворена лица стављена су под старатељство установе у којој служе изречену казну. Ипак, лишавање слободене не значи да појединци губе своја права већ, напротив, у неким важним аспектима, одговорности запослених у овој установи према појединцима су веће, управо због чињенице да су они лишени слободе", навео је директор Селак.

Он је додао да је позитивни односи између осуђених или притворених лица те запослених у Казнено-поправном заводу Бања Лука, засновани на свијести о безбједности и бризи у затвору, те да су насилни инциденти између ових лица ријетка појава.

"Поред адекватне класификације и распоређивања ових лица, запослени у нашој установи имају дужност према онима који су им повјерени, а то, између осталог, подразумијева одговорност, нарочито у погледу заштите од злостављања од других осуђених или притворених лица која им желе нашкодити", истакао је директор Селак.

Омбудсмени су овом приликом посјетили и све просторије у којима бораве осуђена и притворена лица, те са њима обавили разговор.

Наведена посјета је обављена у оквиру реализације пројекта јачања капацитета институције Омбудсмена за људска права БиХ, који се, у сарадњи са експертима за Национални превентивни механизам из Омбудсмена за људска права Републике Бугарске, проводи са циљем имплементације мандата Превентивног механизма у БиХ.