latinica  ћирилица
25/04/2018 |  15:02 ⇒ 19:08 | Аутор: РТРС

Рат кланова

Избор директора Службе за заједничке послове институција БиХ распламсала је сукоб у СДС-у, који тиња већ мјесецима, незванично сазнаје РТРС.
Мирко Шаровић и Дарко Бабаљ - Фото: илустрација
Мирко Шаровић и Дарко БабаљФото: илустрација

Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ на том мјесту већ види свог садашњег савјетника Драгана Шојића.

Дарко Бабаљ, неприкосновени шеф СДС-а у том дијелу Републике Српске, бар што се запошљавања у заједничким институцијама тиче, не мисли тако.

Он би да на том мјесту види Боју Гашановића, актуелног начелника општине Источни Стари Град. Мада су покровитељи на два страначка и интересна пола, кандидати и те како имају заједничких и додирних тачака.

И један и други су у биографији забиљежили довољно контраверзи да ни један ни други не би смјели да сједну на то мјесто.

Шаровићев кандидат и савјетник Драган Шојић се доводио у везу са екипом задуженом за изградњу некадашњег Српског Сарајева и малверзацијама о којима је полиција сачинила опширан извјештај.

Теретио се за проневјеру , као замјеник директора Дирекције за обнову и развој Града Српско Сарајево, 121.035 литара нафте и нафтних деривата, које је другима одобравао на име позајмица и донација.

Новац је нестајао брзином муње, али су ницали објекти, па су, како сазнајемо, Шојић и Шаровић постали комшије и то у Београду. Са још некима из приче о изградњи Српског Сарајева.

Да и Бабаљ "коња" за трку има потврђује име Боје Гашановића, за којег се везују бројне афере око продаје општинског земљишта Арапима, али и чувене афере "Сувара" и "Кожа" Високо.

Ако се буде тражила "арбитража" шефа странке Вукоте Говедарице, јасно је да ће кратких рукава остати Бабаљ и Гашановић, јер познато је да Бабаљ и Говедарица "нису у љубави".

Именовање Шојића на ово мјесто била би велика побједа Мирка Шаровића, који би тиме добио приступ још једној институцији, која располаже позамашним буџетом.

Расплет још једног сукоба у СДС-у око плијена очекује се ускоро , јер је конкурсна процедура у току.

Међутим, познаваоци прилика у СДС-у кажу да ће Шојићевим избором сукоб тек добити на интензитету, јер Бабаљ нема намјеру да икоме препусти страначки "трон" у том дијелу Српске.