latinica  ћирилица
25/04/2018 |  16:10 ⇒ 17:58 | Аутор: РТРС

Бијељина: Угоститељи незадовољни висином таксе за извођење музике уживо

Угоститељи у Бијељини нису задовољни због чињенице да ће за свако извођење музике уживо, умјесто 9 плаћати 20 КМ. Власници ресторана за музику уживо мораће платити 100 марака, а свадбених салона 200 марака.

Угоститељ Миленко Зупур подсјећа да је накнада за извођење музике у Бијељини уведена 2011. године. 

Редовно је каже измиривао ову обавезу, али сматра да је такса сада нереална и превисока.

"Нормално да се поставља питање због чега је прошле године у децембру такса била 9, у марту 20, а у априлу 100 КМ", наглашава Зупур.

И хотелијери кажу да би надлежни требало да образложе ко се и зашто опорезује по овом основу.

"Када су организације банкета, типа свадбе, прославе крштења дошли смо на неку цијену од 200 КМ и сад се поставља питање ко треба то да плати, угоститељски објекат, домаћин који организује прославу или музика", пита се Данко Млађеновић.

У Одјељењу за стамбено-комуналне послове града Бијељина кажу да је у прошлој години по основу ове таксе наплаћено 14.211 КМ. Поручују, одлука о такси је у складу са законом.

"Ако ту цијену упоредимо са неким другим градовима, она је и мања јер имамо цијене и по 500 КМ у неким другим градовима", истиче Томица Стојановић, начелник Одјељења за стамбено-комуналне послове у Бијељини.

Поређења ради, ова такса у Бањалуци дневно износи 10 КМ, у Србији је симболична, а у Црној Гори је укинута прије три године.

У Комуналној полицији у Бијељини, која контролише наплату накнаде, кажу да су казне за правна лица од 400 до 2.500 КМ, а за физичка лица од 200 до 1.000 КМ.