latinica  ћирилица
25/04/2018 |  16:20 ⇒ 16:30 | Аутор: Агенције

Смедерево- Почели "Нушићеви дани"

У Смедереву се одржава 35. позоришни фестивал "Нушићеви дани" у част највећем српском драмском писцу и комедиографу Браниславу Нушићу. У такмичарском дијелу пред публиком ће се наћи пет представа, на трагу Нушићевог дјела.
Нушићеви дани, Смедерево - Фото: Novosti.rs
Нушићеви дани, СмедеревоФото: Novosti.rs

Град у коме је Нушић провео дио живота, град у који је касније радо долазио по инспирацију за нека од својих дјела, нема позориште, али има фестивал управо њему у част. Већ три и по деценије, сваког прољећа, Смедерево је стјециште културног живота.

"Нушић нам не допушта могућност да мислимо да смо бољи од оних на сцени, нити они пак на сцени имају право да вјерују да су бољи од нас у публици. Не, у томе је тајна популарности Нушића кроз деценије, а не у томе што је он умио да напише смијешну реплику", указује редитељ Горчин Стојановић.

Из импроизоване кафане Дарданели, глумци одлазе на сцену и послије представе, да размијене утиске, док им се служе кувана јаја, као у Нушићево вријеме.

На све умјетнике који дођу у Смедерево публика је највећи утисак. Сваке фестивалске вечери представе прати и до 800 људи.

"Ништа у животу није само трагично да не би било и смеијшно, као што ништа није смеијшно да не би имало и дозу озбиљности", каже глумица Аница Добра.

И управо публика сваке вечери оцјењује одгледану представу и бира најбољег глумца, јер Нушић је писао за народ и о народу.

"Можемо слободно рећи да имамо најјачу селекцију до сада, најјаче и најквалитетније представе које су тренутно у Србији на репертоару", напомиње Драгољуб Мартић, директор Центра за културу Смедерево.

Поред представе "Корешподенција" Звездара театра, публика ће видети и "Урнебесну трагедију" Атељеа 212, "Ожалошћену породицу" Народног позоришта из Београда, "Под жрвњем" Југословенског драмског и "Жалујоча дружина" два Словеначка позоришта, чиме се сцена у Смедереву враћа на мапу међународних фестивала.