latinica  ћирилица
25/04/2018 |  18:05 ⇒ 19:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Туск и Вучић о односима Србије и ЕУ

Предсједник Европског савјета Доналд Туск допутовао је данас поподне у Београд гдје га је на аеродорому "Никола Тесла" дочекао потпредсједник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић.
Вучић и Туск - Фото: ТАНЈУГ
Вучић и ТускФото: ТАНЈУГ

Предсједник Србије Александар Вучић састао се данас са предсједником Европског савјета Доналдом Туском, са којим ће, како је очекивано, разговарати о односима ЕУ и Србије, евроинтеграцијама, регионалној сарадњи и инвестицијама.

Послије овог сусрета, Вучић и Туск ће се састати са предсједником Европске инвестиционе банке Вернером Хојером и присуствовати потписивању финансијског уговора између Европске инвестиционе банке и контроле летења Србије и Црне Горе.

Тускова посјета Србији организована је у оквиру његове балканске турнеје, која траје од 23. априла до 27. маја.

У Бриселу наглашавају, да Туск има врло добре односе са пресједником Србије.

Вучић: Не будимо слијепи код очију

Вучић рекао је да је питање КиМ најважније питање за Србију које, уколико не буде на адекватан начин реијшено, представља препреку ка ЕУ.

Он је поручио да је важно да се дође до компромиса.

Вучић је на заједничкој прес конферренцији са Туском поновио да Србија може прихватити компромис, али не може да прихвати понижавање Србије.

"То наша земља никада никоме није дозволила, па неће ни у будућности", рекао је Вучућ и додао да је тај став пренио и Туску, који као пријатељ Србије, разуме.

Примијетио је и да је питање Косова и Метохије оно што би било добро да сами са собом ријеше, па онда и са Албанцима, са Европом и свијетом.

Навео је и да је Туску показао Бриселски споразум и рекао му да је Србија све испунила.

"Нисам данас оптимиста, али - да ли имамо право да одустанемо, да се не надамо и не очекујемо рејшење? Немамо, јер морамо да се боримо да наша дјеца немају исти проблем", рекао је предсједник Србије.

Указао је и да Србија не смије да буде слијепа код очију, те да мора да разумије шта се дешава у региону.

"Ако будемо слијепи код очију и мислили да нама припада све, јер смо то тако одлучили и не видимо и не чујемо око себе онда ћемо да изгубимо и дођемо у тешку ситуацију, да ће мало људи да нам остане у земљи, а дјеца нам неће имати будућност", закључио је Вучић.

Наводећи да је са Туском имао дуг разговор, те да ће га наставити и вечерас, Вучић је поручио да ће србија у процесу евроинтеграција имати и даље подршку и Европског савјета и личну Тускову.

"Туск је искрени пријатељ Србије и увијек се тако понашао и увијек је добродошао у наш град и земљу" рекао је Вучић.

Истакао је и да је данас потписан финансијски уговор између Европске инвестиционе банке и контроле летења Србије и Црне Горе, вриједан више од 45 милиона евра.