latinica  ћирилица
26/04/2018 |  12:27 | Аутор: СРНА

Бијељина: У овој години 1,1 милион КМ за развој аграра

Аграрни фонд Града Бијељина у овој години ће усмјерити 1,1 милион КМ за подстицај пољопривредне производње, дохотка и руралног развоја.
Пољопривреда - Фото: РТРС
ПољопривредаФото: РТРС

Подстицајна средства биће распоређена на основу одлуке о програму кориштења средстава за подстицај пољопривредне производње за ову годину, а у складу са планираним буџетом, наводи се у извјештају о плану рада Аграрног фонда за ову годину, који ће се наћи пред одборницима на сутрашњој сједници Скупштине града.

У извјештају се наводи да ће активности бити вођене у правцу унапређења примарне пољопривредне производње директно подстицајима за одређене гране производње, као и подстицајима за прерађивачке капацитете како би произвођачи могли остварити што бољи пласман својих производа.

Циљеви Аграрног фонда су, прије свега, да омогући пољопривредним газдинствима што лакши и једноставнији начин остваривања права на подстицајна средства, смањење екстензивне производње и повећање интензивнијег гајења поврћа и воћа.

Циљ овог фонда је и подстицање интензивног развоја сточарства као основне гране пољопривреде која се наслања на ратарство и повећање квалитета и квантитета производње, уз постизање оптималног производног окружења на локалном нивоу.

У извјештају се, осим низа планова и мјера, наводи да је неопходно радити и на остварењу веће цијене пољопривредних производа, смањењу увоза, повећању извоза, те на бољој организованости и повезаности пољопривредних произвођача са тржишним и прерађивачким капацитетима.