latinica  ћирилица
03/05/2018 |  10:09 ⇒ 04/05/2018 | 07:51 | Аутор: РТРС

Јахорина економски форум - У фокусу регионална сарадња (ФОТО)

У току је трећи Јахорина економски форум. Дводневни форум, који организује Удружење економиста Српске са Савезом економиста Србије, под покровитељством предсједника Републике Милорада Додика, окупио је више од 400 учесника - предавача, представника власти, финансијских институција, дипломата. Акценат је на регионалној сарадњи. На 13 панела и три округла стола окупиће се велики број стручњака који ће у размјени мишљења и изношењу својих искустава и очекивања доћи до закључака који ће свима бити од користи.

17.30... На панелу- Пољопривреда – (не)искориштена шанса, говорило се о значају пољопривреде за Републику Српску. Констатовано је да на бруто-друштвени производ значајно утиче и пољопривреда.

Панел - пољопривреда (не)искориштена шанса (Фото: РТРС)

Велики шок за пољопривредну производњу Српске, како су истакли на овом панелу, било је укидање царина, те неконтролисан увоз прехрамбених производа.

Такође, учесници су се усагласили да су важан фактор мотивације и компензације за бављење пољопривредом производњом, субвенције.

Пољопривредна производња и субвенције (Фото: РТРС)

16.30... Предсједнице влада Републике Српске и Србије Жељка Цвијановић и Ана Брнабић учествовале су на Централном панелу "Реформски процеси у Републици Србији и Републици Српској", гдје су разговарале о значају регионалне сарадње.

14.00... Панел- Борба против сиве економије- значај безготовинског плаћања;

Безготовинско плаћање јако је битно за сузбијање сиве економије, јер се она дешава најчешће гдје се ради готовином, истакнуто је на панелу "Борба против сиве економије - значај безготовинског плаћања" у оквиру "Јахорина економског форума".

Панелисти су нагласили да безготовинско плаћање у БиХ није на задовољавајућем нивоу, иако је далеко јефтиније од готовинског, те закључили да је грађане ове земље неопходно едуковати када су у питању порези, њихово плаћање, сива економија, те безготовиско плаћање.

Панел- Банкарство у функцији развоја привреде и јавног сектора; 

12.30... Панел- Фискална политика- да ли је Мастрихт права мјера за земље ЈИЕ? 

- О овој теми разговарали су Владимир Вучковић, члан Фискалног савјета Републике Србије, Зоран Тегелтија, министар финансија Српске, Вјекослав Беванда, Министар финансија БиХ, Љубо Јурчић, предсједник Хрватског друштва економиста, те Миленко Крајишник, предсједник Фискалног савјета Српске. Модератор Александар Влаховић, предсједник Савеза економиста Србије.

Краткорочна фискална консолидација је претпоставка за провођење суштинских реформи; то је Србија успјешно спровела протекле три године, поручено је на овом панелу.

Истакнуто је да фискална правила треба да обезбиједе стабилну, предвидиву и одрживу фискалну политику, али и повећање кредибилитета макроекономске политике. БиХ је у константној политичкој кризи, али постоји и шанса за промјене.

Панел- Регионални инфраструктурни пројекти - катализатор економског развоја

Предсједник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић рекао је да је инфраструктура основ за развој сваке земље.

"У наредном периоду и Српска и БиХ треба да улажу у инфраструктуру, али се надам да ће политички услови бити бољи, јер су они предуслов за развој", казао је Чубриловић.

Сребренка Голић, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске навела је да су инфраструктурни пројекти веома битни за Српску.

"Недостатак таквих пројеката може да угрози економски развој. Било који инвеститор, страни или домаћи, своје послове, улагања базирају на основу инфраструктуре", истакла је Голићева. 

На овом панелу своје мишљење о овој теми изнијели су и Александар Антуновић, директор компаније "Телегруп", Зоран Лакичевић, државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије, Дубравка Негре, регионални директор ЕИБ са сједништем у Београду, те Душан Топић, директор "Аутопутева" Српске. Модератор на овом панелу био је Синиша Михаиловић, главни уредник информативног програма РТРС.

 

Отварању су присутвовали предсједник Српске Милорад Додик, премијерка Србије Ана Брнабић, члан Предсједништва БиХ Драган Човић, званичници Владе Српске, као и представници привредног живота региона.

 

Обраћајући се на отварању форума, предсједник Додик истакао је да ЈП Олимпијски центар Јахорина иза себе има најбољу сезону од када постоји и изразио увјерење за још бољим пословним резултатима у предстојећим сезонама.

Предсједник Српске је навео да ће овај форум бити посвећен теми регионалне сарадње.

Предсједник Милорад Додик (Фото РТРС)

- Регионална сарадња представља врхунац наших односа, рекао је Додик и додао да га посебно радује што највиши представници Србије учествују на форуму.

Додик је навео да је у Српској повећана производња и да је евидентан привредни раст.

Истако је проблем одласка младих, стручних људи из свиих земаља бивше Југославије.

Премијерка Србије Ана Брнабић, изразила је захвалност предсједнику Српске што јој је указана прилика да учествује на овом форуму.

Посебно је нагласила задовољсво што на форуму учествује и Савез економиста Србије. Она је истакла да је циљ овогодишњег форума одговор на многе привредне и економске изазове који се дешавају у свим земљама региона.

- Без обзира на изазове, показали смо одређени ново стабилности али свакако има простора за још напредовања,  додала  је Брнабићева.

"Тржиште БиХ остаје веома отворено за компаније из Србије", истакла је Брнабићева.

Она је упозорила да лидери земаља у региону не смију дозволити да прошлост диктира будућност.

"Иза нас су године великих изазова, неразумевања, привредног урушавања и страдања наших народа. Мора постојати разумевање и политичка воља свих страна за интензивирање сарадње, уместо да се процес кочи акцентовањем бројних отворених билатералних питања", сматра Брнабићева.

Драган Човић, члан Предсједништва БиХ навео је да регион има три шансе за развој на које се треба фокусирати- интеграције, иновације и инвестиције. Истакао је да је неопходно да се сами припремимо за интеграције које захтијевају модерни европски и свјетски економски процеси. У тим процесима примарни циљ су, истиче Човић, наши сусједи, а везе се могу остварити и већ се остварују, посебно у енергетској мрежи, а бројне су и остале могућности.

- Најважније је да будемо спремни сами међу собом за процесе који нам предстоје, а затим са нашим сусједима, а онда регионом, како би постали дио Европске уније - истакао је Човић.

Као важне сегменте навео је непрестане иновације у сваком сегменту живота, што треба да прате и неопходне инвестиције, а све у циљу да се млади људи задрже на овим просторима. 

Саша Граховац, предсједник Организационог одбора Јахорина економскиог форума, отварајућу форум рекао је да је тема овогодишњег форума  "Регионална сарадња као важна полуга економског развоја земаља Југоисточне Европе".

-Веома је забрињавајуће стање високе стопе незапослености у Српској и одласка младих у земље Западне Европе. То је између осталог и једна од главних тема овогодишњег форума, рекао је Граховац

 На форуму се очекује око 400 учесника.