latinica  ћирилица
07/05/2018 |  18:23 ⇒ 08/05/2018 | 08:21 | Аутор: РТРС

Зворник: Отворена фабрика за прераду зеолита

У Зворнику је отворена фабрика зеолита, молекуларних сита и силикатних гелова "Зеохем".

У изградњу фабрике, која запошљава 39 радника, швајцарска компанија "ЦПХ хеми папир холдинг АГ" уложила је више од девет милиона франака. Ради се о првој инвестицији швајцарских привредника на подручју Зворника, која је реализована у партнерству ове компаније и зворничке Алумине.

Камен-темељац за изградњу фабрике "Зеохем" положен је у марту прошле године. Комплетна опрема је пребачена из Швајцарске, а роба произведена током пробног рада већ је стигла на тржиште.

"Веома смо срећни што смо добили све потребне дозволе за изградњу ове фабрике у рекордном року тако да тај административни дио посла није спријечио да се пројект развија и заврши на вријеме", рекао је Петар Шауб предсједник Управног одбора "ЦПХ хеми папир холдинг АГ".

Фабрика "Зеохем" се налази у непосредној близини компаније "Алумина", која је и њен дугогодишњи партнер и испоручилац сировина .

"Наше компаније су постигле завидну заједничку сарадњу, како у пословном тако и у технолошком смислу и ова нова фанрика у Зворнику свакако ће помоћи да се положај "Алумине" учврсти на свјетском тржишту", истакао је Милорад Мотика предсједник УО Алумине.

Република Српска је увијек спремна да подржи и подстакне све стране и домаће инвеститоре, поручио је предсједник Републике Српске Милорад Додик отварајући заједно са представницима швајцарске компаније "ЦПХ хеми папир холдинг АГ" ову фабрику у Зворнику.

"Република Српска је данас препозната као мјесто за добро и сигурно инвестирање. Република је стабилна политички и институционално и нема никаквих изазова, који би могли угрозити њену стабилност", рекао је Додик.

Нова фабрика је дио компаније "ЦПХ хеми папир холдинг АГ" која се осим хемијске индустрије бави и индустријом папира и фармацеутских паковања. Производне јединице, компанија осим Швајцарске има и у Њемачкој, Кини и Сједињеним Државама, а своје производе пласира широм свијета.

Свечаном отварању прве фабрике у БиХ, присуствовали су и представници привредног и политичког живота, као и дипломатског кора.