latinica  ћирилица
08/05/2018 |  09:15 | Аутор: СРНА

Разбијен један од највећих здравствених митова у историји

Чак ни 12 јаја недјељно не повећава ризик од кардиоваскуларних болести код људи у фази пред дијабетес или код оних који већ пате од дијабетеса типа 2, показала је недавна студија.
Јаја (Фото: ImpromptuKitchen/flickr.com) -
Јаја (Фото: ImpromptuKitchen/flickr.com)

Истраживачи са Универзитета у Сиднеју коначно су разбили мит о конзумирању јаја и њиховом утицају на наше здравље. Наиме, екипа која је учествовала у студији спровела је експеримент који је показао да 12 јаја недјељно није повећало шансу од кардиоваскуларних обољења код људи који имају предиспозицију да добију дијабетес или код оних који већ имају дијабетес типа 2.

“Упркос савјетима које можете прочитати у многим издањима о дијетама, наша студија је показала да не морате да се уздржавате од јаја и да она чине здраву дијету", рекао је др Фулер, аутор студије и додаје да предрасуда увијек креће од тога да жуманце има превише холестерола, утиче на висок крвни притисак и шећер.

Студија је показала да код пацијената који пате од дијабетеса типа 2, ниједно од ових стања није било изазвано овим бројем конзумираних јаја, због чега та теорија пада у воду.

"Јаја су извор протеина и микронутријената који подржавају наше здравље – наш вид, срце, крвни притисак и трудноћу", закључио је.