latinica  ћирилица
08/05/2018 |  15:57 ⇒ 18:15 | Аутор: СРНА

Представљени програми запошљавања за три општине

Директор Завода за запошљавање Републике Српске Мирослав Вујичић представио је данас у Источном Сарајеву програм запошљавања за ову годину намијењен за послодавце из Источног Новог Сарајева, Источне Илиџе и Трнова.

Он је рекао да ће овај пројекат бити реализован у оквиру шест различитих програма запошљавања чији је укупан фонд на нивоу Републике Српске 15 милиона КМ.

Вујичић је рекао новинарима да је у протекле двије године у пројекте запошљавања у Источну Илиџу уложено око 650.000 КМ, у Источно Ново Сарајево око 640.000 КМ и у Трново 35.000 КМ.

"Знам да и општине имају пројекте запошљавања и ово је прилика да заједно преклопимо наше програме да бисмо ријешили питања запослености у три општине из Источног Сарајева", нагласио је Вујичић.

Начелник Источног Новог Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да ова општина има сличне програме подстицаја запошљавања у привреди и пољопривреди, те да је комбинација, односно надоградња ових пројеката прилика да послодавцима буде омогућено запошљавање нових људи.

Ћосић је истакао да је данашњи скуп прилика да се заједно направи синхронизација која ће омогућити да наредних 20 дана, колико програм још траје, од Завода за запошљавање буде повучено што је могуће више средстава.

Начелник Источне Илиџе Маринко Божовић рекао је да је на посљедњој сједници Скупштине општине усвојен програм запошљавања за мала и средња предузећа, те пројекат који се заснива на регресирању камата, односно подизању кредита привредницима из Источне Илиџе до 100.000 КМ, гдје ће општина у потпуности субвенционисати каматну стопу.

"Надам се да ћемо направити нешто што ће бити уклопљено и у позив Завода за запошљавање и у оно што нуди Источна Илиџа, а све у корист привредника", нагласио је Божовић.

Власник пекаре "Златно зрно" Драган Остојић рекао је да ова фирма тренутно запошљава 96 радника, од којих је у прошлој години запослено 46, а у овој години намјерава да запосли још 10 до 15 људи.

"До сада нам је завод помогао да запослимо десет радника", нагласио је Остојић и додао да новац од Завода није потрошен за плаћање доприноса, већ за набавку нове опреме, што ће бити учињено и са новчаним средствима из овогодишњег програма.

Власник грађевинске фирме "МПЛ пројект" из Источне Илиџе Синиша Лубура рекао је да је ова фирма прошле године аплицирала код Завода за запошљавање и добила три пројекта, те напоменуо да највећи проблем у грађевинском сектору представља проналазак стручне радне снаге.

"Надамо се да ћемо у оквиру овог пројекта запослити бар још пет људи са високом стручном спремом који су нам потребни, а којих на тржишту нема много", рекао је Лубура.