latinica  ћирилица
10/05/2018 |  09:06 ⇒ 10:38 | Аутор: СРНА

"Бесмртни пук" први пут марширао Будвом

Први пут у Црној Гори шетњу је организовао "Бесмртни пук Црне Горе" заједно са групом ентузијаста, пријатеља из Будве и племена Паштровића у част Дана побједе над фашизмом и учесника антифашистичке борбе.
Марш "Бесмртног пука" у Будви (Фото: Ненад Павићевић) -
Марш "Бесмртног пука" у Будви (Фото: Ненад Павићевић)

Предсједник Невладине организације "Бесмртни пук Црне Горе" Игор Дамјановић навео је у саопштењу да је стаза јуче ишла од манастира Прасквица, коју је прије више од 200 година изградио руски монах Јегор Строганов, до Челобрда, код споменика борцима НОР-а из племена Паштровића.

"Чини се да је у данашњем времену, седам деценија од краја Другог свјетског рата, присутан покушај ниподаштавања и миноризовања историјске улоге руског народа и Црвене армије у побједи над фашистичким злом", рекао је Дамјановић пред поклоницима подвига њихових предака.

Он је подсјетио да укријепљен мит на Западу да су САД и Британска империја дали доминантан допринос побједи над фашизмом оповргава просто поређење ратних бројки.

Дамјановић је навео да историјска статистика показује да је њемачки Вермахт у директним окршајима са Црвеном армијом изгубио чак седам пута више војника, него на свим осталим фронтовима Европе и Сјеверне Африке заједно.

"На другој страни, губици у људству совјетске армије десетоструко су бројнији од губитака свих осталих чланица анти-хитлеровске коалиције заједно", истакао је Дамјановић.

Он је напомеуо да су теденције омаловажавања доприноса Црвене армије у побједи над фашизмом најприсутније у Пољској, јединој земљи чија је популација у Другом свјетском рату страдала у већем проценту него популација Совјетског савеза.

"Зато, ми смо у обавези да се поносимо што смо потомци војника, а не убица", рекао је Дамјановић.

У првој шетњи "Бесмртног пука" учествовало је 300 људи.