latinica  ћирилица
11/05/2018 |  10:29 ⇒ 12:41 | Аутор: РТРС

Делегација Владе Српске у Санкт Петербургу; Договорена реализација сарадње

Делегација Владе Републике Српске разговорала је у Санкт Петербургу са делегацијом тог града о алнализи садржаја већ договорене мапе пута сарадње Српске и Санкт Петербурга.

Разговарано је о реализацији сарадње из области културе, економских односа, туризма, здравља привреде и спорта. Делегација Владе посјету сматра историјском и подсјећају да Русију и Српску веже дугогодишња историјска, културна и вјерска повезаност.

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић свечано је отворио манифестацију "Дани културе Републике Српске у Санкт Петербургу", у оквиру које ће наредних дана бити одржано низ културних догађаја с циљем представљања културног стваралаштва Републике Српске санктпетербуршкој публици.

"Прошле године смо имали част да угостимо значајне културне институције и бројне умјетнике који су нам пренијели дах културе и умјетности Руске Федерације, а ове године на сцену Санкт Петербурга доносимо дашак српске културе и савремени израз наше умјетности", рекао је Малешевић.

У овогодишњем сусрету двије културе који ће трајати до понедјељка, 14. маја, публика у Санкт Петербургу упознаће рад и стваралаштво наших националних установа културе - Музеја Републике Српске, Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске, Кинотеке Републике Српске и Народног позоришта Републике Српске, а представиће се и квартет флаута "Флутете", саопштено је из Министарства просвјете и културе Републике Српске.

"Вјерујем да је ово само почетак изузетно плодоносне сарадње и богате размјене културних и умјетничких садржаја оног што баштинимо и стварамо у Републици Српској и оног што настаје на тлу велике ризнице умјетности - Руске Федерације", истакао је Малешевић.

Он је нагласио да је ово посебна прилика за Републику Српску и Санкт Петербург да удруже и оснаже двије културе.

"Нашом културном сарадњом градимо нераскидиве мостове пријатељства и отварамо врата нашим умјетницима да представе своја остварења братском народу, али и богатимо нашу културу", рекао је Малешевић.

Синоћњем свечаном отварању манифестације "Дани културе Републике Српске у Санкт Петербургу" присуствовали су министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Клокић и помоћник министра за културу Тања Ђаковић.

На свечаном отварању били су предсједник Комитета за културу Санкт Петербурга Константин Сухенко, директор Државног драмског позоришта "Пријут комедијанта" Виктор Минков, те бројни културни посленици Републике Српске и Санкт Петербурга.

На свечаном отварању манифестације наступио је квартет "Флутете" а првог дана одржано је и "Вече документарног филма Републике Српске" у биоскопу "Родина".

Програм је припремила Кинотека Републике Српске, а приказани су вишеструко награђивани документарци аутора из Републике Српске као што су "Мој Милане" Душка Анђића, "Буквар Буквица" Миленка Јовановића, "Сунце и жица" Симе Брдара и "Сувенир" Милована Пандуревића.

У оквиру раније успостављене сарадње Републике Српске и Санкт Петербурга прошле године је одржана манифестација "Дани Санкт Петербурга у Републици Српској", у оквиру које је грађанима Бањалуке био представљен изузетан културно-умјетнички програм.

Народно позориште Републике Српске представило се санктпетербуршкој публици представом "Синови умиру први" у Државном драмском позоришту "Пријут комедијанта".