latinica  ћирилица
11/05/2018 |  16:27 ⇒ 18:20 | Аутор: РТРС

Тематска сједница Скупштине општине у Палама посвећена стању безбједности

У Палама је одржана тематска сједница Скупштине општине, посвећена стању безбједности у овој локалној заједници. Закључено је да ће од МУП-а Републике Српске бити затражено да сједиште Полицијске управе Источно Сарајево остане у Палама.

Одборници су се једногласно усвојеним закључком обавезали да ће се уздржавати од било каквих квалификација кривичних дјела док се не расвијетле, што очекују од Полицијске управе. Не негирају ни да је према статистичким показатељима стање безбједности задовољавајуће, али због атмосфере у локалном парламенту очекују конкретне резултате.

"Безбједносна ситуација је боља него што је била, али није на нивоу општег задовољства", истиче предсједник СО Пале Предраг Вућићевић.

Почињена дјела, од паљевине аутомобила ранијем предсједнику паљанског СНСД-а, пријетећих порука актуелном начелнику општине и појединим одборницима, до бомбе остављене пред вратима паљанског предсједника СДС-а, у јавности су окарактерисана као политичка, но то није и доказано.

Атмосфера неповјерења из локалног парламента преноси се и на грађане, па је једногласно усвојен приједлог СДС-а да се од ПУ захтијева полиграфисање локалних политичара.

"Одборници и шире руководство странака треба да иду на полиграф, да се уклоне спекулације и помогне полицији", сматра одборник СДС-а у СО Пале Никола Благојевић.

Замјеник начелника Полицијске управе Источно Сарајево указао је на законску неутемељеност овог захтјева, али и на друге факторе који су из угла полиције сметња истрагама.

"Честа је појава да оштећени не уступе полицији све расположиве податке. То не можемо категорично тврдити да је тако, али код људи дефинитивно постоји страх", каже замјеник начелника ПУ Источно Сарајево Предраг Ћајић.

Чињенице ипак иду у прилог тврдњи да је стање безбједности у Палама задовољавајуће. У првом кварталу ове године почињено је 15 кривичних дјела, а у истом периоду 2017-е 41, чак и по структури сложеније кривично дјело.