latinica  ћирилица
11/05/2018 |  19:08 ⇒ 12/05/2018 | 09:03 | Аутор: ТАНЈУГ

Аустрија би преиспитала одржавање Ердогановог митинга у Сарајеву

Амбасада Аустрије у БиХ би критички преиспитала најављену предизборну активност турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана у Сарајеву.

Амбасада Њемачке у БиХ није жељела да се изјашњава о том питању.

Став аустријске Амбасаде у БиХ је да то да ли политичари неке друге државе смију или не водити изборну кампању у некој држави подлеже сувереној одлуци те државе и подсјећају да Аустрија није дала дозволу турском предсједнику да води изборну кампању у тој земљи.

"Као ни бројне друге државе чланице Европске уније, ни Аустрија није дозволила турском предсједнику да води изборну кампању у Аустрији. У једној мултиетничкој и мултирелигијској земљи, као што је БиХ, активности које дјелују раздвајајуће у погледу јединства земље, као и вршење утицаја из иностранства које није увијек користан, треба критички преиспитати. Ово нарочито вриједи за особе и државе за које се не може рећи да су у складу са европским вриједностима", саопштено је из аустријске Амбасаде у БиХ.

Из Амбасаде Њемачке у БиХ за портал Klix.ba су казали да се не изјашњавају о посјетама и јавним наступима страних државних челника и председника влада у БиХ.

У Турској ће 24. јуна бити одржани ванредни парламентарни и предсједнички избори, а Ердоган је најавио да ће предизборни митинг одржати 20. маја у Сарајеву с обзиром на то да су му Аустрија, Њемачка и Холандија, из безбједносних разлога, забраниле таква окупљања.