latinica  ћирилица
12/05/2018 |  09:12 | Аутор: СРНА

Запад настоји да наметне рјешење на штету Београда

Земље квинте - Велика Британија, Француска, Италија, Њемачка и Америка, настоје да питање Косова буде ријешено најкасније до краја године и то на штету Србије, пишу "Вечерње новости".
Балкан (Фото: Sputnik) -
Балкан (Фото: Sputnik)

Ове земље разматрају и опцију измјене формата дијалога Београда и Приштине током којег би свој "паклени план" спровели у дјело, наводи лист.

Један од модела о којем се размишља је, наводи лист, да се у преговоре укључи више посредника и да се под фирмом "општеприхваћеног договора" и на брзину прогура оно што је за Србију неприхватљиво - столица у УН за лажну државу у замјену за заједницу српских општина.

О активностима дипломата пет западних земаља, које су се наводно среле и у Вашингтону, предсједник Србије Александар Вучић је јуче изјавио да има одређена сазнања.

"Нешто се јесте дешавало, а шта - сазнаћемо. Чињеница је да све те земље Косово сматрају независним и да о статусном питању Косова и Метохије мисле као Албанци. То говори у колико смо тешкој позицији", рекао је Вучић.

Могућност да се до краја године потпише правно обавезујући споразум са Приштином, шеф српске дипломатије Ивица Дачић јуче је оцијенио као тешко оствариву, јер су позиције двије стране удаљене.

Према његовим ријечима, Косово је надомак остварења своје независности, а Запад форсира Приштину да остане на постојећим позицијама.