latinica  ћирилица
12/05/2018 |  11:09 | Аутор: СРНА

Расписали конкурс за професора "босанског језика"

У Основној школи "Козарац", у истоименом мјесту код Приједора, објављен је конкурс за избор професора "босанског језика", за који у Републичком педагошком заводу кажу да није у складу са Уставом Републике Српске, јер се према закону тај језик не може изучавати.
Козарац - Фото: РТРС
КозарацФото: РТРС

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић рекао је да је очигледно да директор школе и школски одбор не поштују Устав Српске нити дописе надлежног министарства.

"Министарство је послало допис свим школама у Српској да језици у документима морају бити уписани онако како пише у Уставу Српске, али се ова школа оглушила о то и ради супротно", рекао је Дамјановић за "Независне новине".

Он је објаснио да дјеца повратника имају споразумом право на националну групу предмета, гдје припада језик бошњачког народа, а не "босански језик".

Директор школе Мирзет Мујачић тврди да се "босански језик" под тим називом у овој школи изучава од марта 2002. године

"Споразумом /Привремени споразум о задовољавању посебних потреба и права дјеце повратника/ Министарство просвјете и културе нам је дало одобрење да изучавамо и користимо тај назив, те се тако и у овом конкурсу тражи наставник босанског језика", рекао је Мујичић.

Он је додао да на основу тог споразума раде по наставном плану и програму Унско-санског кантона.

Предсједник Актива директора основних школа приједорске регије Стевица Џогазовић рекао је да није дао одобрење на захтјев директора Основне школе "Козарац" за сагласност расписивања конкурса за наставника "босанског језика".

Он је истакао како је Привремени споразум још на снази, али да Устав Републике Српске препознаје назив језик бошњачког народа, а не "босански језик".

Привремени споразум о задовољавању посебних потреба и права дјеце повратника ентитетски министри образовања потписали су у марту 2002. године. Према том споразуму, у појединим основним школама у Српској реализује се настава из "националне групе предмета" према наставном плану и програму неког од кантона из Федерације БиХ.

У Уставу Српске експлицитно је утврђено да су службени језици Републике Српске, језик српског, језик хрватског и језик бошњачког народа.

У Министарству просвјете и културе Републике Српске навели су да би надлежни требало да се огласе наредне седмице.

Конкурс који је расписала основна школа у Козарцу затворен је 10. маја, а био је објављен на интернет страници Завода за запошљавање Српске.