latinica  ћирилица
12/05/2018 |  12:14 ⇒ 13/05/2018 | 10:25 | Аутор: РТРС

Скуп и контраскуп у Блајбургу, полиција у приправности

И ове године Хрватска у Блајбургу обиљежaва годишњицу страдања усташких војника на крају Другог свјетског рата. На скупу ће говорити предсједник Сабора Гордан Јандроковић. Најављен је и контраскуп под називом "Не усташама". Аустријска полиција спроводи строге мјере безбједности. Удаљенo неколико људи који су имали усташка обележја.
Аутријска полиција у Блајбургу (Фото: РТС/Владимир Банић) - Фото: РТС
Аутријска полиција у Блајбургу (Фото: РТС/Владимир Банић)Фото: РТС

На Блајбуршком пољу и ове године одржава се комеморација усташама и домобранима у организацији хрватског Сабора, Католичке цркве Хрватске и БиХ.

Најприје је одат помен на гробљу, а у подне ће бити одржана миса на Лојбахер фелду, гдје се налази споменик убијенима.

Према процјенама полиције, аустријски град Блајбург посјетиће данас више десетина хиљада људи. На скупу ће говорити и предсједник Сабора Горан Јандроковић. 

Како јавља РТС, уочи почетка скупа полиција је удаљила неколико особа које су имале усташка обиљежја.

Овогодишњи скуп разликује се по томе што је аустријска полиција први пут пооштрила мјере када су у питању обиљежја која смију да носе на себи учесници скупа.

Припадници полиције нису добили стриктну наредбу да хапсе учеснике са усташким обиљежјима, али су добили упутство да то могу да учине, ако процјене да особа са тим обиљежјима провоцира.

Најављен је и протест, односно контраскуп локалног становништава, углавном млађих људи, под називом "Не усташама", који вјерују да комеморација у Блајбургу штети угледу њиховог града.

Тог мишљења је и премијер Савезне покрајине Корушке Петар Кајзер који је за РТС рекао да је и он као и влада Корушке против било каквог окупљања политичких екстрема.

Људи из Хрватке су још јуче почели да стижу у Блајбург, а очекује се да организоване групе током дана стигну из већих хрватских градова.

Извор: РТС, Танјуг