latinica  ћирилица
12/05/2018 |  17:07 ⇒ 19:34 | Аутор: АТВ

"Хитна сједница Владе Српске о проблему миграната, институције БиХ неспремне"

Предсједница Владе Републике Српске, Жељка Цвијановић, заказала је за сутра хитну сједницу Владе о мигрантима.
Влада Републике Српске -
Влада Републике Српске

"Ово је огроман проблем којим се нико озбиљно не бави и то је евидентно. С обзиром на то да су институције БиХ показале неодговорност, јавашлук и неспособност по питањима која су много мање проблематична, сад кад видимо овај мигрантски талас, већ то можемо тако звати, онда имамо озбиљан разлог за страх", каже за АТВ Жељка Цвијановић, предсједница Владе Српске.

"Кад чујете изјаве чланова Савјета министара да су ствари добро припремљене и организоване, а с друге стране видите масу миграната по парковима и улицама, и то све чак и без обезбјеђених чак и врећа за смеће, а камоли нечег другог, онда се питамо за шта су се припремале институције БиХ док су најављивале, а раде то већ неко вријеме, како је пред вратима БиХ 50.000 миграната", наглашава Цвијановићева.

"Као прво, одговорно тврдим да је БиХ, апсолутно, неспремна и за много мање изазове, а ова ситуација представља озбиљну пријетњу и тога сви морају да буду свјесни јер се све дешава без адекватних и озбиљних оперативних планова о смјештају, контроли кретања, здравствено медицинском надзору и безбједносној контроли тих лица", истиче премијерка Српске.

Институције БиХ, додаје, требало је да буду у стању аларма при самој најави о доласку неколико десетина хиљада миграната.

"Добијамо поруке да нам ЕУ говори како ће помоћи у изградњи капацитета за смјештај ових људи. Морам рећи да то није никаква помоћ. Једина помоћ јесте да им отворе своје границе и распоређују их по својим земљама јер су се ови мигранти, као и сви прије тога, тамо запутили. Није њихов циљ да остану у БиХ већ да дођу до развијене Европе. Ако су се неке европске земље оградиле жицама да спријече прилив миграната, онда не видим зашто је нама помоћ то да градимо капацитете за њихов прихват и смјештај овдје а појма немамо ни колико ће остати, ни ко ће да их лијечи, храни, провјерава њихов идентитет у смислу безбједносних ризика", додаје Цвијановићева.

Влада Републике Српске се недавно бавила овим питањем иако је ово надлежност институција БиХ, наглашава премијерка.

"Закључцима смо изразили забринутост и незадовољство начином на који институције БиХ третирају ово питање. Којекакви акциони планови, интерерсорне групе, немају никакво рјешење за овај велики проблем. Ми немамо никакве услове за опсежну акцију збирњавања тако великог броја људи у Српској имајући у виду проблеме смјештаја, безбједносних и здравствених ризика. И сутра ћемо имати на Влади расправу о том проблему и очекујем да ћемо поновити неке од ових закључака и изаћи са неким додатним ставовима", нагласила је Цвијановићева.