latinica  ћирилица
12/05/2018 |  17:42 | Аутор: СРНА

Меркелова добила награду за мир фрањевачког реда "Лампа мира"

Европа треба да учини више за окончање рата у Сирији, рекла је данас њемачки канцелар Ангела Меркел примајући награду за мир од фрањеваца у базилици у италијанском мјесту Асиси.
Ангела Меркел - Фото: AFP
Ангела МеркелФото: AFP

Меркелова је примила награду фрањевачког реда "Лампа мира" чиме се придружила осталим добитницима попут бившег пољског предсједника Леха Валенсе, далај ламе, покојног израелског предсједника Шимона Переза и колумбијског предсједника Хуана Мануела Сантоса.

У свом говору приликом пријема награде Меркелова је Сирију назвала "једном од највећих хуманитарних трагедија нашег доба" и да би политичари требали да се више потруде да окончају сукоб у тој земљи.

"Тај сукоб постао је сукоб регионалних интереса, вјера и зато ме ова награда подсјећа, као и бројне друге европске лидере да морамо више учествовати на рјешењу ове кризе", нагласила је Меркелова.

Старјешина самостана у Асисију Мауро Гамбети изјавио је да су фрањевци донијели одлуку да награду дају Меркеловој "која је стала у одбрану права избјеглих у потрази за бољим животом у Европи и због њене посвећености унапријеђењу мирне коегзистенције међу људима".