latinica  ћирилица
13/05/2018 |  13:03 | Аутор: СРНА

Линта: ЕУ да тражи од Хрватске да укине покровитељство усташтву

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта изјавио је да ЕУ има моралну и цивилизацијску обавезу да тражи од Хрватске да укине покровитељство над комеморацијом НДХ и усташтву, а од Аустрије да забрани највеће окупљање фашиста у Европи послије Другог свјетског рата.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта је оцијенио срамотним понашање ЕУ која ћути на чињеницу да је државна делегација Хрватске и ове године отишла у Блајбург да изрази тугу због пропасти нацистичке творевине НДХ.

Он је истакао да је Блајбург у суштини комеморација НДХ и усташтву која се прикрива наивном причом о жртвама.

Линта је напоменуо да је хрватску државну делегације предводио предсједник Хрватског сабора Горан Јандроковић и да је било и троје министара из Владе Андреја Пленковића.

Он је нагласио да у Блајбург редовно долази и предсједник Хрватског народног сабора БиХ Драган Човић, лидер ХДЗ-а БиХ, који се представља као пријатељ Срба, док мису за убијене усташке злочинце редовно служи неко од хрватских бискупа или надбискупа.

Линта сматра да то јасно говори да Католичка црква у Хрватској и БиХ не може да прежали пропаст НДХ.

Он је навео да су тамо постављене гробне табле, на којима се налазе усташки грбови, те да на једној пише "У част и славу погинулој хрватској војсци - мај 1945.", а на другој "У спомен на недужне жртве блајбуршке трагедије - мај 1945. године".

Главни дио комеморације, подсјетио је Линта, завршен је полагањем заједничког вијенца Колинде Грабар Китаровић, Гордана Јандроковића и Андреја Пленковића на гробну таблу на којој пише "У част и славу погинулој хрватској војсци - мај 1945." и на којој се налази усташки грб са почетним бијелим пољем.

У Блајбургу је јуче под покровитељством Хрватског сабора и Хрватског народног сабора БиХ, одржана комеморација усташама који су ту страдали на крају Другог свјетског рата.

Аустријска полиције саопштила је да је комеморацији припадницима хрватских квислиншких формација присуствовало између 10.000 и 11.000 људи.

Учесницима комеморације било је забрањено ношење усташких реквизита, али су упркос томе примијећена лица у мајицама са ликом пјевача Марка Перковића Томпсона, познатом по величању усташтва, као и са усташким поздравом "За дом спремни" и усташком шаховницом.

По завршетку скупа аустријска полиција ухапсила је шест Хрвата и једног Словенца и поднијела девет пријава због кршења закона о величању нацизма.