latinica  ћирилица
13/05/2018 |  16:10 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Француска поново на удару радикалних исламиста

Француска се поново нашла на удару радикалних исламиста. Најмање једна особа је убијена, а четворо повријеђено у синоћњем нападу ножем у центру Париза. Нападача је ликвидирао полицајац који је био у патроли. Француски медији јављају да је ријеч о младићу Хамзату Азимову, рођеном у Чеченији, као и да је имао француско држављанство. Родитеље нападача привела је полиција ради истраге. Одговорност за напад преузела је Исламска држава.

Младић поријеклом из Чеченије, ножем је нападао пролазнике на улици, узвикујући "Алах уекбер".

Бројни пролазници, убрзо су схватили шта се дешава.

"Настала је паника, сви су почели галамити и бјежати. Једној жени која је нападнута, је помогао пријатељ да побјегне. Нападач је наставио ходати по улици носећи крвав нож", каже Џонатан, један од свједока напада.

"Видјели смо момка који лежи на улици. Имао је крв на мајици. Мислила сам да га је ауто ударило, али сам послије схватила да је избоден. Настао је неред, људи су позвали полицију", препричава други свједок немилог догађаја, Каролина Мело.

Брзом реакцијом полиције, спријечена је већа трагедија. Француски медији наводе да се нападач налазио у бази података француске полиције као особа осумњичена за повезаност са радикализмом.

"Нападача су савладали и убили припадници паришке полиције, који су на вријеме интервенисали. Нападач је приликом напада узвикивао је Алах уекбер", рекао је Франсоа Молин, француску тужилац.

Због начина напада, истрагу о цијелом случају преузела је антитерористичка јединица француске полиције, како би сазнали да ли је нападач имао помагаче и инструкторе. Четири особе након напада, налазе се у болници у Паризу.

"Видио сам у болници дјевојку која је најтеже повријеђена. Боље јој је, оперисана је и спасена је. Двоје њених пријатеља такође је изван животне опасности", истиче Жерар Колом, министар унутрашњих послова Француске.

Француска је у високом степену узбуне послије више терористичких напада-у протекле три године џихадисти инспирисани Исламском државом убили су 230 људи.

Ово је први пут да је терористички напад у Француској извео нападач чеченског поријекла.