latinica  ћирилица
14/05/2018 |  08:50 ⇒ 09:31 | Аутор: СРНА

Републичка организација о централној евиденцији несталих у БиХ

У Бањалуци ће данас бити одржана сједница Извршног одбора Предсједништва Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила поводом најаве Института за нестала лица БиХ да ће у наредних мјесец дана бити објављена централна евиденција несталих лица у БиХ.
Недељко Митровић - Фото: РТРС
Недељко МитровићФото: РТРС

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић рекао је за Срну да је неприхватљиво доношење централне евиденције несталих лица, уколико та база не садржи податке о околностима нестанка, статусу несталог лица - војник/цивил, те о националности.

Он је истакао да би се са тим подацима избјегла могућност било каквих злоупотреба и манипулација бројем и околностима страдања несталих лица.

Митровић је објаснио да породице погинулих и несталих из Републике Српске не желе да централна евиденција несталих лица у БиХ буде објављена без три основна податка, јер би се у том случају свела на бројеве.

- Ми не желимо ништа да се крије и да наши најмилији, који су нестали, буду сведени само на пуке бројеве. Зато инсистирамо на томе - ко су нестали, под којим околностима су нестали и које су националности - навео је Митровић.

Он је подсјетио да Републичка организација годинама инсистира да централна евиденција несталих у БиХ мора садржавати три основна податка о несталом лицу још од 2009. године.

Члан Привременог управног одбора Института, Петар Шикман, рекао је раније да би у наредних мјесец дана на сајту Института за нестала лица БиХ требало да буде објављена централна евиденција несталих лица у БиХ.

Шикман је рекао да се само чека мишљење Агенције за заштиту личних података БиХ о томе који подаци о несталим лицима могу бити објављени.