latinica  ћирилица
14/05/2018 |  08:54 ⇒ 12:33 | Аутор: СРНА

Ситуација са мигрантима у БиХ постаје критична

Миграције, чији је талас захватио и БиХ, нису још попримиле облик праве кризе, али ситуација може постати критична ако се не донесу одговарајућа рјешења, упозорио је портпарол УНХЦР-а за југоисточну Европу Невен Црвенковић.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

Он је навео да се закључци не могу прејудицирати, али је претпоставио да је ријеч о изналажењу рјешења за смјештај - што је изазов за БиХ.

- Знамо да је прије двије седмице Савјет министара задужио Координационо тијело да предложи алтернативна рјешења за смјештај тражилаца азила. Претпостављамо да ће она бити представљена Савјету министара - рекао је Црвенковић за телевизију Н1.

Он је оцијенио да мигрантске кризе још нема, али да ситуација можа постати критична ако се не донесу одговарајућа рјешења, поготово ако се не спроведу.

- Постоје акцијски планови из 2015. који су били сачињени за ситуацију која се звала избјегличка криза, поготово у Србији и Македонији. Видјећемо како ће се ти планови спроводити у БиХ - рекао је портпарол УНХЦР-а.

Он је напоменуо да су и даље највидљивије миграције у Унско-санском кантону и Кантону Сарајеву, гдје је највећа акумулација тражилаца азила.

- Према нашим информацијама, а ослањамо се на званичне податке власти БиХ, око 3.000 миграната је дошло ове године у БиХ, што је четири пута више него прошле године. Што се тиче броја тражилаца азила, њих је до данас 400 - навео је Црвенковић.

Он је истакао да тражиоци азила имају право на смјештај, према законима БиХ, будући да је БиХ потписала Конвенцију о статусу избјеглица из 1991. године, а најбитније регулативе су преточене и у законе БиХ.

- Један од основних постулата јесте да људима који желе тражити међународну заштиту - то право треба бити осигурано. Право на азил је универзално људско право - истакао је Црвенковић.

Он је подсјетио да су, од 2015. године и велике избјегличке кризе, гранични режими земаља региона постали ригорознији, постављају се жице, ограде, али да у УНХЦР-у сматрају да то није етички исправно, нити је у складу са Конвенцијом, па ни законима земаља потписница Конвенције.

Предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић заказао је за данас састанак Координационог тијела за питање миграција у БиХ, у вези са мигрантима који у посљедње вријеме пристижу у БиХ.