latinica  ћирилица
14/05/2018 |  09:08 ⇒ 09:11 | Аутор: Агенције

Отварање Амбасаде САД у Јерусалиму

Израел припрема низ свечаности поводом данашњег отварања америчке амбасаде у Јерусалиму.
Јерусалим (Фото: Wikipedia/Wayne McLean (Jgritz)) -
Јерусалим (Фото: Wikipedia/Wayne McLean (Jgritz))

На пријему, америчку делегацију предводиће кћерка предсједника Доналда Трампа, Иванка. Амерички предсједник, у децембру прошле године, признао је Јерусалим престоницом Израела и најавио премјештање америчке амбасаде из Тел Авива у тај град.

Премјештање Амбасаде САД у Јерусалим је "неопходан услов" за трајан мировни споразум Израела и Палестинаца, рекао је амерички мировни преговарач за Блиски исток Џејсон Гринблат.

"Пресељење наше Амбасаде одавно касни и то није одступање од наше снажне привржености постизању трајног мировног споразума", написао је Гринблат на "Твитеру".

Израел је заузео источни дио Јерусалима у рату 1967. године, а потом га припојио својој територији, што међународна заједница није никада признала.

Палестинци желе да Јерусалим буде главни град њихове будуће државе и пресељење Амбасаде САД виде као потез који нарушава позицију Америке као непристрасног мировног посредника.

Саеб Ерекат, савјетник палестинског предсједника Махмуда Абаса, оштро је критиковао одлуку предсједника САД Доналда Трампа о отварању Амбасаде у Јерусалиму и рекао да је америчка администрација "заснована на лажима".

Ерекат је рекао радију Глас Палестине да је Трамп прекршио обећање да ће се уздржати од премјештања Амбасаде да би дао шансу миру. Еркат је додао да Вашингтон "више није партнер".

Главни секретар јапанског кабинета Јошихиде Суга рекао је данас да "Јапан брине да би овај потез могао да отежа мировни процес за Блиски исток или да доведе до ескалације тензија".