latinica  ћирилица
14/05/2018 |  09:20 ⇒ 09:33 | Аутор: ТАНЈУГ

Још један терористички напад у Индонезији (ВИДЕО)

Самоубилачки напад испред сједишта полиције у Сурабаји, другом највећем граду Индонезије, извела је петочлана породица, међу којима је и осмогодишње дијете.
Самоубилачки напад у Сурабаји, Индонезија (фото: rs.sputniknews.com) -
Самоубилачки напад у Сурабаји, Индонезија (фото: rs.sputniknews.com)

Они су се довезли са два мотоцикла и разнијели на контролном пункту испред полицијске станице, изјавио је шеф полиције Тито Карнавијан. Према његовим ријечима, дијете је преживјело.

У новом нападу рањено је најмање 10 људи, међу којима су четири полицајца.

Напад је изведен након што је јуче најмање 13 особа убијено, а 40 рањено у самоубилачким бомбашким нападима на три цркве у Сурабаји. Одговорност за те напада преузела је Исламска држава.

Тито Карнавијан је јуче изјавио и да су напад на три цркве извели чланови исте породице. Он је навео да је ова породица боравила у Сирији, гдје је ИД до скора контролисао велики дио територије.

Отац је активирао аутомобил-бомбу, а двојица синова од 18 и 16 година су користили мотор приликом напада, док је мајка извела напад заједно са двоје дјеце узраста од 12 и осам година.

Предсједник Индонезије Џоко Видодо је бомбашке нападе у Сурабаји, другом највећем граду у тој земљи, назвао варварским, пренио је Ројтерс.

- Наредио сам полицији да истражи и разбије мреже одговорних - рекао је Видодо на конференцији за медије коју је одржао заједно са Карнавијаном.​

Индонезија је најмногољуднија муслиманска држава на свијету, а послије бомбашког напада исламиста који се догодио 2002. године на Балију, када је убијено 202 људи, индонежанске власти врше непрекидан притисак на екстремисте.​

Та земља је, међутим, како је навела америчка агенција, суочена са новом пријетњом због повратка са Блиског истока оних који су се борили у редовима ИД, чиме се оживљавају локалне екстремистичке мреже.