latinica  ћирилица
14/05/2018 |  10:59 ⇒ 12:54 | Аутор: РТРС

Попуњен капацитет вртића "Радост" у Шамцу

Смјештајни капацитет предшколске установе "Радост" у Шамцу је први пут у посљедњих 20 година попуњен.

На мјесто у вртићу чека 30 малишана. Капацитет вртића је 84 дјеце, а сада их борави 90, што је тренутно дозвољени максимум.

У породици Гајановић четворо дјеце, а запослени мама и тата користе "бака сервис" за чување двоипогодишњих близанаца, будући да у вртићу мјеста-нема.

- Ја радим у школи, имам пуну норму, а муж је скоро почео да ради па смо планирали дјецу уписати у вртић. Међутим, проблем је што нема мјеста у вртићу, тако да су тренутно на чекању. Два старија сина иду у школу, а близанци би требали ићи у вртић, прича, каже Бранка Гајановић из Шамца.

Листе чекања за упис у вртић до сада нису биле уобичајена појава у Шамцу. Најтраженије је мјесто у јасличкој групи. Разлог за то су ниске цијене боравка дјеце у вртићу.

- Сматрам да цијена од 120 марака, која иначе није мијењана већ 10 година, у односу на економску цијену која износи 310 марака је повољна за родитеље и мислим да је то један од узрока што имамо тако велику заинтересованост, истиче Мирјана Дујковић, директорка ЈПУ "Радост" Шамац.

Из вртића су од општине Шамац која је оснивач установе, затражили одобрење за упис 20 одсто више дјеце, што је, кажу, у складу са Законом о предшколском васпитању и образовању Републике Српске.