latinica  ћирилица
14/05/2018 |  11:16 ⇒ 12:53 | Аутор: РТРС

Приједорски радио- аматери раде на увезивању свих хитних служби

Приједорски Радио–аматерски клуб, који је основан прије више од 60 година, окупља четрдесетак чланова.

Они истичу да је радио- мрежа један од најбржих начина комуникације, а некада и једини. План клуба је да се у наредном периоду у Приједору, радио- везом, увежу све хитне службе.

Бити радио-аматер, значи, успостављати комуникацију на најбржи начин. У зависности од околности, некада је то и једини начин на који се може некоме помоћи.

Управо због тога, осамнестогодишњи Марко Чивчић, постао је најмлађи члан приједорског клуба, радио- аматера.

- Радио- аматерство је мени посебно драго. Увијек си у тој ситуацији да некоме другом можеш помоћи, одрадити неку везу коме та веза некада чак значи живот, прича Марко.

- Сви радио аматери, да не кажем 90 одсто радио- аматера, су спремни да се укључе у ситуацијама елементарних непогода и да буду дио те мреже за опасност, радио- мреже за опасност која ће преносити информације, појашњава Огњен Вукић, члан Управног одбора Радио-аматера "Козара".

Приједорски радио-аматери учествују у свим већим манифестацијама. Њихова основна намјена је пружање помоћи у комуникацији и успостављење везе између организатора и дежурних служби – хитне помоћи, полиције и ватрогасаца.

План је да се у наредном периоду, радио-везом, увежу све хитне службе.

- Покушавамо то на нивоу града Приејдора, али и регије Приједор, ради успостављања контакта између хитних служби и преноса информација за правовремено реаговање и сналажење у могућим проблемима, додаје Небојша Миљуш, командир територијалне – ватрогасне јединице Приједор. 

Клуб радио- матера Приједор тренутно имаљ око 40 чланова од којих је више од 15 стално активно.