latinica  ћирилица
14/05/2018 |  12:05 ⇒ 17:55 | Аутор: РТРС

У Бијељини сутра годишњица страдања у Тузланској колони

Годишњица страдања припадника ЈНА у Тузли биће обиљежена сутра на градском гробљу Пучиле у Бијељини гдје су сахрањени посмртни остаци 29 војника страдалих у Тузланској колони 15. маја 1992. године.

Муслиманске снаге напале су из засједе колону ЈНА, која се у договору са властима Тузле мирно повлачила из касарне "Хусинска буна".

У колони је било 200 моторних возила и око 600 старјешина и војника.

У нападу је убијено 59 војника, а 44 је рањено.

Двадесет шест година је прошло а породице жртава и учесници Тузланске колоне и даље траже правду.

- Они су једноставно поставили засједу и војнике који не могу бити војни циљ, ако нису у војној формацији, него су мирно сједили под церадама кламиона. Отворили су на њих ватру, мучки су их убијали. Убили су тога дана 59 идентификованих војника, а сигурно је било и више. И као што знате, до данашњег дана нико за то није одговарао. Нама остаје да их не заборавимо и да тражимо истину све док будемо постојали, каже Миодраг Стевановић, предсједник Скупштине БО Бијељина.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић нагласио је да породице страдалих највише боли неправда будући да починиоци тог злочина до данас нису кажњени.

"Било је процесуирања за овај злочин. За злочине у `Тузланској колони` је Илија Јуришић у првостепеном поступку у Београду био осуђен на 12 година затвора, али је касније ослобођен", подсјетио је Савановић на данашњој конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је навео да власти Тузле опструишу захтјеве из Републике Српске да сјећање на овај догађај буде обиљежавано у Тузли, на мјесту страдања припадника ЈНА.

"На наше захтјеве, као што је случај и са `Добровољачком`, да буде постављена спомен-плоча гдје бисмо могли да обиљежавамо страдања - власти Тузле ћуте", напомиње Савановић.

Он је подсјетио да се, упркос свим договорима тадашњег Предсједништва СФРЈ, цивилних власти Тузле и команде 92. моторизоване бригаде ЈНА у Тузли о мирном повлачењу ЈНА, догодио кукавички напад ТО и Зелених беретки на колону ЈНА у којем је убијено 59, а рањена 44 припадника ЈНА.

"То што се дешавало било је незамисливо за све становнике бивше Југославије. Кроз то се показала нит лажног патриотизма и национализма која је 70 година живјела у заједничкој држави", истакао је Савановић.

Према његовим ријечима, након 70 година на површину је испливала демагогија о заједничкој држави, али та демагогија не даје право никоме да заговара у наредном периоду неки пројекат који није успио у бившој Југославији.