latinica  ћирилица
14/05/2018 |  12:13 ⇒ 13:28 | Аутор: СРНА

Додик: Русија је најпринципијелнији чувар међународног права у БиХ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да је Руска Федерација најпринципијелнији чувар међународног права у БиХ од потписивања Дејтонског мировног споразума и да се никада ни од једног званичника те земље није могло чути, ни јавно ни тајно, ништа супротно међународном праву и самом споразуму.

Додик је одбацио све неистине, спекулације и конструкције које је изнио политички аналитичар из берлинског Савјета за политику демократизације Бодо Вебер за хрватски портал "Индекс" у вези са наводном сецесијом Српске и наводним разговорима о тој теми са Русијом, поручивши му да је "Русија исувише озбиљна држава, а њен предсједник Владимир Путин исувише озбиљан државник да би прије, током или након Крима разговарао са њим о тој теми".

"Господин Вебер се само уклапа у политички тренд који је у посљедње вријеме захватио дио Европе, у којем се државе и народи застрашују Русима и руским утицајем, креирајући нетачне и неутемљене анализе", рекао је Додик Срни упитан да прокоментариште Веберове тврдње да је "непосредно послије избијање кризе на Криму, Путин наговарао предсједник Српске да уђе у авантуру сецесије Републике Српске".

Додик је истакао да институције Републике Српске никада нису на дневни ред ставиле питање сецесије од БиХ, нити је икада о томе разговарао са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином.

"Русија је и сувише озбиљна држава, а предсједник Путин и сувише озбиљан државник да би и прије Крима и током Крима или након Крима разговарао са мном о наводној сецесији", констатовао је предсједник Српске.

Додик је поручио Веберу да би, уколико се већ бави регионом и Републиком Српском, за почетак требало да зна да је овдје одавно вишепартијски систем и да је парламентарна демократија на нивоу појединих европских држава.