latinica  ћирилица
14/05/2018 |  13:13 ⇒ 19:28 | Аутор: РТРС

Организациони одбор о обиљежавању 25 година АНУРС

У Бањалуци је данас одржана сједница Организационог одбора за обиљежавање 25 година од оснивања Академије наука и умјетности Републике Српске.

Сједници Одбора присуствовао је и предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Предсједник Српске је похвалио успјешан рад Академије наука и умјетности Републике Српске. 

Додик је најавио да ће почетком наредне године Република Српска формирати посебно министарство за нове технологије и развој, те нагласио да ће сарадња АНУРС са тим министарством бити неопходна.

Предсједник Српске је нагласио да је Академија иза себе оставила значајне пројекте, о чему свједочи и прво издање Енциклопедије Републике Српске и рад на сљедећим издањима, многи семинари, те њена укљученост у ширу структуру академских организација Европе и свијета.

- Вјерујемо да ће у септембру, када буде званично обиљежавање 25 година постојања и рада АНУРС-а, у Бањалуци бити присутан значајан број домаћих и страних академика. То говори о томе како се поима сама Академија, која Републици даје карактер у организовању озбиљне заједнице - рекао је Додик.

Предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић сматра да чињеница је усред грађанског рата основана институција као што је АНУРС говори да су и у то вријеме људи размишљали да сутра треба да дође мир, да се ради, живи нормално и учествују у изградњи савременог свијета.

Предсједник АНУРС Рајко Кузмановић рекао је да Академија има шта да каже и покаже за ову годишњицу, јер је ријеч о институцији која се бави низом важних друштвених питања и она је као таква важан стуб државности.

- АНУРС је важан стуб који на одређен начин показује да је ситуација у Републици таква да у њој постоји свијест грађана да јој је потребна једна највиша научна и умјетничка институција као што је Академија - нагласио је Кузмановић.

Академија наука и умјетности Републике Српске основана је као највиша научна, умјетничка, радна и репрезентативна установа у Српској са задатком да развија и подстиче науку и унапређује умјетничку дјелатност.