latinica  ћирилица
14/05/2018 |  16:22 ⇒ 20:27 | Аутор: РТРС

Положен камен темељац за Палату правде у Требињу

У Требињу је положен камен темељац за изградњу нове зграде Палате правде у коју ће бити смјештени Окружни и Основни суд и Окружно тужилаштво. Радове вриједне милион и по евра финансира Европска унија, док Требиње учествује са 970.000 марака у ренти, околним уређењу и рјешавању инфраструктуре и локације.
Положен камен темељац за Палату правде у Требињу - Фото: СРНА
Положен камен темељац за Палату правде у ТребињуФото: СРНА

У 2.800 квадратних метара Палате правде биће двије велике и неколико мањих судница, простор за заштићене свједоке, простор за задржавање, архиву, судску полицију.

Министар правде Републике Српске Антон Касиповиић се захвалио ЕУ на подршци не само у Требињу, већ и у другим градовима у Српској, те Високом судском и тужилачком савјету БиХ, као и градској управи Требиња.

"Вјерујем да ћемо добити изванредан простор за правосудне институције и да ће то уједно бити и нова обавеза за подизање ефикасности њиховог рада", истакао је Касиповић.

Новац је, пројектом "Унапређење рада правосуђа", обезбиједила Европска унија.

Замјеник шефа Делегације ЕУ у БиХ Халдун Сино подсјетио је да је Европска унија током протеклих година у правосудни сектор уложила више од 50 милиона евра, од којих 20 милиона евра у инфраструктуру.

"Правосуђе које добро функционише је пресудно за приступање БиХ Европској унији. Јака владавина права је пресудна за придуживање земље ЕУ", истакао је Сино.

Град Требиње учествује у реализацији пројекта на начин што је преузео обавезе рјешавања имовинских односа, односно комплетирања катастарске честице за изградњу Палате правде, рушења објекта на постојећем локалитету, доовођење инфраструктуре за оборинску, канализациону мрежу, као и струје и оптике.

"Ми смо то све успјели урадити у року од годину и четири мјесеца, а паралелно су се водиле услуге добијања извођача радова и надзора", рекао је градоначелник Требиња Лука Петровић.

Изградња Палате правде у Требињу требало би да буде завршена до краја маја наредне године.