latinica  ћирилица
14/05/2018 |  16:24 ⇒ 15/05/2018 | 22:35 | Аутор: СРНА

Ђокић: Влада одговорним радом стабилизовала буџетске приходе

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић оцијенио је данас да је актуелна Влада Српске успјела савјесним и одговорним радом да стабилизује буџетске приходе, чиме је омогућен ребаланс буџета за ову годину раније него што је била пракса претходних година.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Ђокић је рекао да је Влада стабилизовала и економске прилике, те обезбиједила видљиве стопе раста БДП-а, унаприједила индустријску производњу, али и повећање броја запослених.

Он је навео да је Влада успјела да обезбиједи и значајна средства за разне видове подршке грађанима, посебно у пензијско-инвалидском систему.

Ђокић, који је лидер Социјалистичке партије, подсјетио је да се ова партија
залагала и била носилац идеје трезорске исплате пензија још 2012. године путем реформског закона о пензијском и инвалидском осигурању.

"Знали смо да ћемо том реформом обезбиједити стабилност пензијског система и да ћемо тадашњим промјенама и новинама у закону обезбиједити у неком будућем периоду, што се већ десило, да се пензије исплаћују кроз буџет, што је најснажнији вид гаранције за пензионере да ће редовно имати пензије и да ће оне бити у приоритету исплата", рекао је Ђокић на конференцији за новинаре.

Он је подсјетио да је Влада ове године повећала пензије, те напоменуо да се социјалисти залажу да у овој години буде још једно повећање пензија.

"Пензионери заслужују веће пензије и морамо се трудити да побољшамо квалитет живота ове популације", поручио је Ђокић.

Он је додао да је важна подршка из буџета Српске усмјерена и на аграрни сектор, односно да ће ребалансом више од 11 милиона КМ бити усмјерено на подршку пољопривредницима у Републици Српској.

Ђокић је навео да ће око 45,3 милиона КМ бити усмјерено за капиталне пројекте у Српској.

Он је додао да социјалисти посебно истичу инфраструктурне и пројекте у сектору привреде, за шта би у наредном периоду требало издвајати још више средстава.

"Привреда у Републици Српској обезбјеђује повећање вриједности БДП-а, посебно је прерађивачка индустрија област у којој је могуће уз нове инвестиције и улагања, на партнерству Владе и инвеститора, допринијети новом расту, повећању броја запослених, односно отварању нових радних мјеста", рекао је Ђокић.

Он је увјерен да ће у овој години бити отворено неколико хиљада нових радних мјеста захваљујући Акционом плану запошљавања за 2018. годину, али и капиталним улагањима која ће створити, прије свега, инфраструктурне предуслове за нове инвестиције широм Српске.

Ђокић је рекао да су инвеститори више заинтересовани за улагања у западни дио Српске, али да је циљ Владе да их усмјерава и ка источном дијелу гдје постоје добри услови за инвестирање.

Он је најавио да ће социјалисти у Народној скупштини Републике Српске сутра амандманима покушати да измијене одређене ставке у ребалансу буџета, али да неће бити ријеч о већим корекцијама.

Одговарајући на питање о могућности формирања новог министарства у Влади Српске, Ђокић је истакао да је на посљедњем састанку странака које чине владајућу коалицију у Српској било ријечи о томе на који начин организовати рад институција Српске да би се побољшала њихова ефикасност.

"Један од приједлога јесте да се изврше измјене Закона о Влади Српске којима би било уведено министарство за нове технологије. Цијенимо да за ново министарство има простора, као и за још неке промјене у организацији Владе", навео је Ђокић.

Према његовим ријечима, Социјалистичка партија предлагаће да се након окончања изборних активности, а прије конституисања нових органа власти, изврше још неке промјене у организацији рада Владе у смислу прерасподјеле надлежности и јачања одређених сектора.

Ђокић је додао да у сектору привреде треба правити додатне организационе промјене, али и у сектору друштвених дјелатности јер су реформе такве врсте увијек давале резултате.