latinica  ћирилица
14/05/2018 |  16:47 ⇒ 20:32 | Аутор: РТРС

Дигла се прашина око конкурса за наставника босанског језика у Козарцу

Конкурс за наставника "босанског језика", објављен у основној школи "Козарац" у истоименом мјесту надомак Приједора, подигао је прашину у јавности. Док директор школе сматра да је све рађено према закону, надлежне институције поручују да конкурс није у складу са Уставом Републике Српске, јер се према закону не може изучавати босански, већ језик бошњачког народа.

Објављени конкурс за наставника босанског језика у школи "Козарац" изазвао је пометњу, како међу потенцијалним кандидатима, тако и у редовима просвјетара. Мирзет Мујачић, директор школе коју похађа више од 90 одсто ђака бошњачке националности, ни данас не види ништа спорно.

"Ја стварно не знам како конкурс да објавим другачије, да ли да напишем матерњи језик, да ли да напишем босански, српски или хрватски језик, језици су еквиваленти", истиче директор школе Мирзет Мујачић.

Спорно је све, јер конкурс управо како је објављен није према закону, категоричан је предсједник Актива директора основних школа града Приједора Стевица Џогазовић. Он каже, да поштујући Устав у којем јасно пише који се језици овдје говоре, није дао "зелено свјетло" за објављивање конкурса за наставника босанског језика.

"Чињеница је да у Уставу пише језик бошњачког народа, и због тога овом захтјеву нисам дао своју сагласност. Међутим, без обзира на то што школа није имала моју сагласност, они су одлучили да распишу конкурс", истиче Џогазовић.

На ове пропусте упозоравају и у Репубичком педагошком заводу. Још 2002. године у Српској је потписан споразум, према којем ученици бошњачке и хрватске националности имају право на националну групу предмета, што се тренутно проводи у 21 школи.

Послије тога је дошло до измјена и допуна Устава Републике Српске гдје је написано да се тај језик зове језик бошњачког народа.

"Према томе они имају право на националну групу предмета под називом језик бошњачког народа", нагласио је Предраг Дамјановић, директор Републичког педагошког завода.

Дамјановић каже да је сада на просвјетној инспекцији Инспектората Републике Српске, која има право да изврши увид конкурса и да га поништи, јер је очигледно да није спроведен како треба.

У Инспекторату нам је потврђено да ће бити извршена провјера спорног конкурса.