latinica  ћирилица
14/05/2018 |  16:50 | Аутор: СРНА

Дудаковић и остали: Предложене мјере забране за још два осумњичена

Тужилаштво БиХ предложило је мјере забране за Санела Шабића и Едина Домазета који су, заједно с бившим командантом Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифом Дудаковићем, осумњичени за злочине над српским становништвом почињене на подручју Крајине.

Тужилац Маријана Чобовић рекла је да Тужилаштво БиХ наставља истрагу против Дудаковића и других особа, међу којима се налазе и осумњичени Шабић и Домазет, преноси Бирн.

Она је предложила да Суд БиХ одреди мјере забране састајања с одређеним лицима, односно да Шабићу и Домазету буде забрањено контактирање с официрима и војницима који су на било који начин били укључени у акцију "Сана &лсqуо;95" на подручју Босанске Крупе, Кључа, Босанског Петровца и Санског Моста. Такође је затражено и да им се забрани контактирање са представницима медија.

"Осумњичени су и те како мотивисани да утичу на свједоке. Искази свједока су управо оно што инкриминише осумњичене", рекла је Чобовићева.

Шабићева одбрана затражила је да Суд БиХ одбије овај приједлог.

Одлуку о мјерама Шабићу и Домазету Суд БиХ ће донијети накнадно.

Тужилаштво БиХ сумњичи Дудаковића са Екремом Дедићем, Ибрахимом Шиљдедићем, Сафетом Салихагићем, Адисом Зјакићем, Реџепом Згојићем, Самиром Солаковићем, Фатмиром Муратовићем, Мухаремом Алешевићем, Хусеином Балагићем, Ејубом Корјенићем, Ибрахимом Надаревићем и Саидом Мујићем за злочине против човјечности почињене на подручју Крајине.

Дудаковић је осумњичен и за злочине почињене над цивилним становништвом на подручју Аутономне покрајине Западне Босне.

Сва тринаесторица су ухапшена по налогу Тужилаштва БиХ 27. априла. Суд БиХ је 29. априла одбио приједлог Тужилаштва БиХ да осумњиченима одреди једномјесечни притвор због опасности да би на слободи могли утицати на свједоке, те им је изрекао мјере забране.