latinica  ћирилица
14/05/2018 |  21:07 ⇒ 15/05/2018 | 08:24 | Аутор: СРНА

Додик: Примарни циљ - спријечити долазак миграната

Предсједник Републике Српске Милорад Додик сматра да економија и социјални систем БиХ не могу издржати терет мигрантске кризе и да би најбоље било спријечити долазак миграната у БиХ.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

"То треба да буде примарни циљ и задатак", оцијенио је Додик у изјави новинарима у Мостару након састанка са хрватским чланом Предсједништва БиХ Драганом Човићем.

Према његовим ријечима, мигранти који дођу у БиХ, веома ће тешко отићи, јер се немају гдје вратити, а даље не могу.

"Ми не желимо да имамо овдје огромну концентрацију тих људи, ја поштујем и разумијем њихову муку, али наша економија и наше друштво не могу да прихвате терет такве врсте", истакао је предсједник Српске.

Додик је напоменуо да је и члан Предсједништва рекао да се БиХ уопште није припремила за ово. "Неко нас је варао, говорио да то није проблем, да имају капацитети, а одједном су неки градови видљиво суочени са тим проблемом", рекао је он.

Додик сматра да у БиХ има сасвим довољно структура безбједности и агенција које могу у координацији да обезбиједе контролу границе и да је потребно да се само донесе одлука о томе.

Коментаришући неке оцјене о томе да Влада Републике Српске није надлежна за ово питање, Додик је поручио да је Српска надлежна за то јер се и ње тиче.

"Јесмо надлежни, јер се тиче и нас, али ако ми нисмо надлежни, откуд онда /амерички амбасадор у БиХ Морин/ Кормакова на састанку Координационог тијела за питање миграција у БиХ, је ли она надлежна за то", упитао је Додик.

На питање новинара да прокоментарише предстојећу посјету Сарајеву турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана, Додик је рекао да је то велики државник, али да се мијеша у унутрашње ствари БиХ.