latinica  ћирилица
15/05/2018 |  08:54 | Аутор: Б92

Пијете је свакодневно, али ово о њој вјероватно нисте знали

Конзумирање газиране воде може да буде вишеструко корисно за организам, јер она помаже код лоше пробаве и спречава стварање жучних и бубрежних каменаца.

Она повољно дјелује и на срце, што је показало Фрамингамско истраживање фактора ризика за болести срца из 1948. године.

Код више десетина хиљада људи, чак и потомака првих учесника истраживња, испитивао се и ефекат газираних пића на густину костију. Откривено је да је просјечна густина костију била смањена само код жена које су три пута недјељно пиле газиране слатке напитке попут сокова.

Заправо је фосфорна киселина, која је присутна у комерцијалним безалкохолним газираним пићима, супстанца која смањује густину костију, а не карбонизована вода, што је и потврђено истраживањем научника са Универзитета у Бостону.

Са друге стране, у једном шпанском истраживању доказано је да су жене које су у постменопаузи два мјесеца пиле газирану минералну воду смањиле ризик од развоја коронарних болести, пише портал 021.

Још једно истраживање објављено у Европском часопису за гастроентерологију и хепатологију показало је да су болесници који су патили од лошег варења и затвора послије двије недјеље коришћења газиране воде имали боље варење, жучна кеса им се боље празнила и имали су редовнију столицу.

Газирана вода садржи малу количину угљен-диоксида, нема калорија, нема шећера, а благотворна је за здравље. Уз то освјежава и хидрира.