latinica  ћирилица
15/05/2018 |  09:17 ⇒ 17:15 | Аутор: СРНА

Лукач: Полиција Српске до сада привела 650 миграната

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је да је Полиција Српске до сада привела око 650 миграната који су прешли границу БиХ и ушли у Српску и предала их на даље поступање органима БиХ.
Драган Лукач - Фото: РТС
Драган ЛукачФото: РТС

Према његовим ријечима, већини миграната није циљ БиХ, већ ЕУ гдје им је већ стигла родбина.

"Постоје индиције и сазнања да већи број миграната у новом таласу може да крене преко БиХ у ЕУ, а то би могло да направи велике проблеме, јер нисмо ни на који начин довољно оспособљени да примимо велики број људи", рекао је Лукач за "Еуроблиц".

Он је нагласио да Српска може једино да им обезбиједи превоз преко своје територије.

Лукач је навео да је врло тешко затворити границу у смислу да мигранти не могу да уђу у БиХ, посебно према Црној Гори јер је то велико подручје у којем нема довољно људи да би могли да одговоре адекватно и затворе све могуће прелазе и путеве.

Он је нагласио да уколико се БиХ одлучи за бољу контролу границе, треба ангажовати Оружане снаге БиХ.

Лукач је додао да из искуства знају да су неки људи који су балканском рутом дошли у Западну Европу направили терористичке акте у Француској, те да постоје информације да се у мигрантским групама налазе људи који су били припадници терористичких организација у Сирији и Ираку.

"Тешко их је идентификовати јер многи од њих долазе без било каквих докумената. Узимају се отисци прстију или људи из групе као свједоци дају изјаве о њима. Знамо да се лажно представљају да су из Сирије јер рачунају да ће на тај начин лакше добити азил", објаснио је Лукач.

Лукач је истакао да је посебна сједница Народне скупштине о смрти Давида Драгичевића имала ефекта зато што се чула истина, а, како је навео, без истине нема правде.

Он је додао да ништа није сакривено, нити може да буде, као што хоће да се представи у јавности.

"Давидовом оцу је стало да дође до истине. Али, други људи имају сасвим друге политичке циљеве, а то је рушење и криминализација МУП-а и Тужилаштва, самим тим криминализација институција Српске, а након тога њихово рушење", тврди Лукач.

Он је додао да се неће дозволити да неко од МУП-а направи криминалну организацију, истичући да су такви покушају већ виђени и кроз позиве из Федерације БиХ, од Нермина Никшића, на укидање полиције.

"То значи да је на вишем нивоу осмишљено рушење МУП-а Српске и стварање неког новог МУП-а БиХ, што би било погубно за опстанак Српске. У том случају би МУП Српске био изгубљен, као што је изгубљена Војска, захваљујући нашим политичарима који су у то вријеме водили политику, а неки од њих се сада налазе у Савезу за промјене", нагласио је Лукач.

Говорећи о окупљању "Правда за Давида", Лукач је навео да МУП нема намјеру ни на који начин да силом растура било какве скупове који нису насилни, те да сви који мирно и достојанствено желе да протестују против власти или против било кога, имају право да то ураде.

"Али, полиција неће дозволити било какве насилне скупове који могу да доведу до уништења наших градова, као што се дешавало прије неколико година у Федерацији БиХ гдје су управо политички иницирани одређени скупови прерасли у насилне демонстрације које су довеле до паљења објеката", поручио је Лукач.

Он је додао да од Анкетног одбора Народне скупштине очекује да ће посао урадити професионално, те да без обзира што су политичари, неће унијети своја политичка мишљења већ чињенице.

Већа група миграната ноћас је из Сарајева стигла на аутобуску станицу у Бањалуци, одакле се даље упутила према Градишци.