latinica  ћирилица
15/05/2018 |  11:37 ⇒ 13:43 | Аутор: СРНА

Дом народа- Измјене Изборног закона иду у редовну процедуру

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ одлучио је данас да Приједлог закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ, којим се предвиђа скенирање гласачких листића у сврху утврђивања резултата избора, буде разматран у редовној процедури.
Дом народа ПС БиХ - Фото: РТРС
Дом народа ПС БиХФото: РТРС

Представнички дом парламента БиХ упутио је раније захтјев Дому народа да овај закон буде разматран по хитном поступку.

У образложењу предложеног закона наводи се да ручно бројање гласова, уз споран кредибилитет и стручност, отвара широк спектар манипулација, чиме се доводе у питање исказана воља бирача, правичност изборних резултата, а тиме и самих избора.

Делегати Дома народа су на сједници 17. априла донијели одлуку о одгађању изјашњавања о процедури доношења Изборног закона чији предлагачи су посланици Мирсад Мешић, Дамир Бећировић, Саша Магазиновић, Мирсад Ђонлагић, Фехим Шкаљић, Дамир Арнаут и Денис Бећировић.

О овој тачки дневног реда Дом народа је требало да расправља 26. априла, али сједница тада није одржана због недостатка кворума. На сједницу је од 15 делегата дошло 12, али није било довољно делегата из хрватског народа.

КОМИСИЈИ ВРАЋЕН ПРИЈЕДЛОГ ИЗМЈЕНА ЗАКОНА О КРИВИЧНОМ ПОСТУПКУ

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ није данас прихватио мишљење Уставноправне комисије овог дома да Приједлог закона о измјенама Закона о кривичном поступку БиХ није усаглашен са Уставом и уставноправним системом БиХ. Дом је задужио Уставноправну комисију да о овом законском приједлогу достави ново мишљење.

Овај приједлог, који су поднијели делегати из Клуба хрватског народа Љиља Зовко, Бариша Чолака, Зденка Џамбас, Марио Караматић и Мартин Рагуж, идентичан је приједлогу измјена Закона о кривичном поступку који је предложило Министарство правде БиХ, а који није добио подршку Савјета министара.

Министар правде БиХ Јосип Грубеша појаснио је раније да је ријеч о одлуци Уставног суда БиХ на апелацију /тада/ предсједавајућег Представничког дома парламента БиХ Борјане Кришто у којој су поједине одредбе Закона о кривичном поступку и Закона о Обавјештајно-безбједносној агенцији проглашене неуставним, уз оцјену да се крше људска права.

Приједлог измјена овог закона сличан је приједлогу који је у Представничком дому предложио посланик СДА Амир Фазлић, али је суштинска разлика у обухвату примјене закона, а практично то би значило да се измјенама закона дефинишу само кривична дјела које третира Кривични закон БиХ, али не и кривични закони ентитета.

Усвојен је Приједлог државне стратегије за надзор над опојним дрогама, спречавање и сузбијање злоупотребе опојних дрога у БиХ за период 2018-2023. године.

За наредну сједницу одгођена је расправа о Приједлогу закона о измјени и допуни Закона о независним и надзоорним тијелима полицијске структуре БиХ.

Дом народа усвојио је у првом читању Приједлог закона о раду у институцијама БиХ који се односи на забрану ноћног рада трудницама од шестог мјесеца трудноће и мајкама дјеце до двије године, као и на коришћење годишњег одмора.

Усвојен је у првом читању Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о управним споровима БиХ.

Делегати су прихватили приједлог предсједавајућег Клуба делегата бошњачког народа Халида Гењца /СДА/ о покретању процедура за доношење пречишћеног текста Закона о државним службеницима.

Усвојен је Извјештај о раду и Финансијски извјештај Агенције за поштански саобраћај за 2017. годину.

За наредну сједницу одгођена је расправа о Извјештају о раду Вијећа националних мањина БиХ.