latinica  ћирилица
15/05/2018 |  11:53 ⇒ 12:43 | Аутор: РТРС

Част отаџбине: "Убише" нас прејаке ријечи!

Како нас спин мајстори не би оптужили да смо плаћеничка војска, мада не бисмо имали ништа против, јер сви са друге стране су добро плаћени, понудићемо широком аудоторијуму неке ствари које припадају вриједностима демократског друштва, истакнуто је у тексту Одбор оснивача Части отаџбине.
Част отаџбине (Фото: castotadzbine.rs) -
Част отаџбине (Фото: castotadzbine.rs)

Текст преносимо у цијелости:

Јавно информисање је слободно и не подлијеже цензури! Да ли ова речиница подразумјева да разне личне фрустрације могу да производе баш све и свашта, те да буде алиби за лажи и различите пројекције засноване искључиво на болесним амбицијама, које због политичких неуспјеха све нас турбулентно окрећу ка понору?! Наравно да је одговор на ово питање одричан, као што је насушна потреба за престанком битисања оваквих јавних гласила и политика. Сигурни смо да грађани губе повјерење у оваква јавна оглашавања, како у политици, блоговима, тако и у јавним гласилима.

Како нас спин мајстори не би оптужили да смо плаћеничка војска, мада не бисмо имали ништа против, јер сви са друге стране су добро плаћени, понудићемо широком аудоторијуму неке ствари које припадају вриједностима демократског друштва. Као прво правило о којем треба да размислимо сви, прије икаквог суда, када је јавно информисање у питању је постулат по којем је потребно обезбједити и заштити изношење, примање и размјену информација у циљу спречавња сукоба и очувању мира, са свакодневним увећањем свеукпиних вриједности наше заједнице.

Постоји ли ико нормалан, да не види како је јавна сцена окупљена око СДС, Вукоте Говедарце и Младена Иванића ради све супротно. Свако обраћње и написана ријеч имајау за циљ насиље, како над истином, тако и на уставно правном поредку Републике Српске, који је загарнтован Дејтонским споразумом. Остваривање слобода и права свих врста је такође основна цивилизацијска норма, па и слобода обављања функција.

Право на несметан рад држава мора обезбједити и министру унтрашњих послова, као и јавном тужиоцу!!! После ове реченице поставља се логично питање, ко и како? Одговор на ово питање је разлог хајке, харанге и беспоштедног фабриковања лажи, под причом о истини и правди. Истина је следећа, министарство унутрашњих послова нема на располагању институт којим би се одупирао оваквим софтифицираним плановима озбиљне машинерије. Због тога је тежиште правца напада сам министар унутрашњих послова господин Лукач, јер када њега склоне системом улице, неће бити краја. Зато што је све око нас "криминал", од политичара владајуће структуре, преко носиоца функција до грађана који не желе политику улице.

Нама је свима предочено као покусним зечевима да је прва речиница овога текста извор демократије, као и постулат правде и владвине права. Истина и правда је другачија! У свим законима цивилизованог свијета стоји да у циљу заштите људског достојанства, као и независности угледа и непристрасности суда или другог надлежног органа нико се у медију не сме означити учиниоцем кажњивог дијела, (у шта спадају и саучесници) односно огласити кривим или одговорним до правоснажности одлуке суда!

Нажалост, у нашем јавном простору све је супртоно, али је рјешиво и по закону. Када је у питању акт непосредног насиља према лицу или групи на основу рецимо политичке припадности, па и другог, а од објављивања информација непосредно пријети озбиљна посљедица чије се наступање не може спријечти на други начин, а све је ово у вези са актом непосредног насилног рушења уставног поредка, јавни тужилац је обавезан да предложи надлежном Суду забрану диструбуције информација или другог медијског садржаја које изазивају стање у којему се ми сада налазимо.

Због свега наведеног позивамо јавног тужиоца да спречи даље изношење неистине и квалификација које су у супротности са законом. Наравно треба се позавити анализом на који ће се начин кренути у овај процес како спин мајстори не би поново искористили у процесу рушења Републике Српске. Сигурно је да нема утицаја политике и ревности РТВ БН, ситуација би била сасвим другачија и у оквирима закона. Зато је неопходно обуздати и РТВ БН и ситна пискарала који сматрају да уз помоћ странаца имају право на све!

Молимо јавног тужиоца да у складу са законом онемугући јавно пласирање било каквих информација у случају "Истина и правда за Давида", које имају за циљ дестабилизовање Републике Српске.

Сигурни смо да би овакав потез спријечио планирано подизање "народног" бунта, који је све, а не народни. На сцени је исфабрикована ситуација у којој појединачни случај постаје предмет свеопште манипулације, која је уперена искључиво према србском интересу. Зато је крајње вријеме да погасимо свјетла која обасјавају пут ка нашем нестанку.

Без обзира да ли они који обасјавају јавну сцену себе назаивају са "демократски политичари или новинари", или још горе борци за правду и истину, те на крају борци владавине права. Наша дужност је да свима кажемо, мада се некима неће свидјети јер мисле другачије, Република Српска је изнад било чијег појединачног интереса!

Извор: "Част отаџбине"