latinica  ћирилица
15/05/2018 |  12:49 | Аутор: СРНА

Вулин: Хрватска жели да Европа личи на Блајбург

Хрватска жели да Европа личи на Блајбург, иначе не би већу пажњу посвећивала обележавању Блајбурга него Јасеновца, изјавио је министар одбране Србије Александар Вулин.
Александар Вулин - Фото: СРНА
Александар ВулинФото: СРНА

Примјетивши да је у Блајбургу била "цијела хрватска држава у пуном капацитету", Вулин је рекао да се у политици, као и у животу, мора изабрати страна, те да се не може бити и у Јасеновцу и у Блајбургу.

- Не можете да кажете да имате поштовање према жртвама Јасеновца и да онда одете у Блајбург код њихових кољача и да и према њима имате поштовање. Ту нешто није у реду. Не можете бити у 21. вијеку на страни фашизма, не можете ако знате шта фашизам представља - рекао је Вулин за ТВ Пинк.

Он је истакао да је Србија 9. маја у Москви на паради поводом Дана побједе над фашизмом била представљена онако како то заслужује једна земља која је била чланица антихитлеровске коалиције у побједи над фашизмом.

Говорећи о раније потписаном војно-техничком споразуму између Русије и Србије, Вулин је навео да се преговара о разним типовима наоружања, "нешто кроз војно-техничку сарадњу, донацију, нешто кроз куповину", те да су то све озбиљни системи о којима се може разговарати.

- Нашој војсци је потребно савремено наоружање и ми морамо да ухватимо корак са свеијтом, јер ако немамо војску и способност да сачувамо војску, питање је да ли ћемо моћи да сачувамо било шта друго. Ако немате војну снагу и стабилност, тешко ћете моћи да имате политичку и економску стабилност, то иде једно са другим - рекао је Вулин.

Он је навео да се предстојећа заједничка вјежба са НАТО-ом, која ће бити одржана у Србији, а коју води Министарство одбране, односи на реаговање у случају хуманитарних и природних катастрофа.

- То је веома добро, ми смо војно неутрална земља и зато можемо да учимо и од Истока и од Запада, можемо да сарађујемо и са Истоком и са Западом. Овдје ће вјежбати и представници чланица НАТО-а и представници чланица ОДКБ и они који нису у ОДКБ - објаснио је Вулин.