latinica  ћирилица
15/05/2018 |  12:50 ⇒ 16/05/2018 | 08:27 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Oпредјељење за стабилно функционисање буџета

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је опредјељење Владе стабилно функционисање буџета, опоравак привреде и његовање социјалног дијалога.

Реплицирајући посланику СДС-а Миладину Станићу током скупштинске расправе о приједлогу ребаланса буџета Републике Српске за ову годину, Цвијановићева је рекла да је у ребалансу све супротно оном што су Станић и СДС годинама говорили народу.

"Станић је јако нервозан због тога што данас расправљамо о ребалансу буџета Српске и што су ствари углавном супротне ономе што сте годинама тврдили овдје народу и објашњавали", навела је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, Станић у свом излагању није рекао ништа, као и политика коју представља, осим што људе прозивају лоповима и корумпираним.

"Ви сте годинама причали да је Република Српска презадужена, да нам пријети финансијски колапс и да ништа не можемо да извршавамо од својих обавеза. На крају сте видјели да смо стигли до 40 одсто задужености БДП-а и да намјеравамо да се задржимо на тој граници, што је много мање у односу на вријеме када је СДС био власт и када је тај удио износио 54,6 одсто", навела је Цвијановићева.

Она је рекла да је СДС годинама говорио да неће бити плата и пензија у Републици Српској, те нагласила да је опредјељење Владе да ће плате расти, а још ће расти и пензије, које су у ранијем периоду повећаване до 17,5 одсто.

"Причали сте да нема прихода и да нико ништа не уплаћује, да ми легализујемо неплаћање пореза и доприноса, али вас сви показатељи у овом ребалансу демантују, и статистика то најбоље показује", рекла је Цвијановићева.

Она је рекла да не може да се начуди Станићевој неозбиљности у вези са овако важним питањем, јер приступа тако као да "све зна, а други ништа".

Цвијановићева је навела да је аграрни буџет Републике Српске са 60 милиона КМ повећан на 71 милион КМ, додајући да док је СДС био на власти није исплаћивао ништа, нити је имао евиденције, већ су писали појединачна рјешења.

Када је ријеч о Станићевој примједби да у ребалансу буџета нема ставке о набавци радара, Цвијановићева је навела да у буџету Српске нема ниједног појединачног пројекта, као и да ће пројекти бити реализовани из капиталних инвестиција, о чему одлуку доноси Влада Српске.

Она је напоменула да је Република Српска 2016. и 2017. годину завршила са добрим и рекордним показатељима, а у прошлој години имала највећи раст у региону, те рекордну покривеност увоза извозом од 71 одсто.

Цвијановићева је рекла да Република Српска биљежи добре показатеље и на почетку ове године, те подсјетила да је рекордан број запослених регистрован прошле године, од како се биљежи запосленост у Републици Српској, и тај тренд се наставља.

"Тај раст је у вези са чињеницом да је повећан број радника у реалном сектору, а не у администрацији", истакла је премијер Републике Српске.

Она тврди да није тачно да опозиција никада није заговарала смањење пензија и плата у Републици Српској.

Цвијановићева је навела да је СДС када је био на власти пензије исплаћивао по срамном коефицијенту 0,97 одсто, при чему су пензије биле неупоредиво мање него сада.