latinica  ћирилица
15/05/2018 |  13:15 ⇒ 13:15 | Аутор: СРНА

О теологији и дјелу митрополита Амфилохија и владике Атанасија

На Богословском факултету у Београду почео је 10. годишњи научни скуп "Српска теологија данас" - вјера и мисао у вртлогу времена - богословско и архијерејско дјеловање митрополита Амфилохија и владике Атанасија.
Београд: Богословија -  "Српска теологија данас " - Фото: СРНА
Београд: Богословија - "Српска теологија данас "Фото: СРНА

Предсједник Савјета Богословског факултета Богољуб Шијаковић рекао је на отварању скупа да је мало таквих личности какве су митрополит Амфилохије и епископ Атанасије којима окупљени одају заслужену почаст.

"Овај факултет данашњим скупом и исказивањем поштовања њиховој теологији и укупном дјелу враћа мали дио дуга који сви ми, па и лично дугујемо њима", рекао је Шијаковић.

Према његовим ријечима, дјело митрополита Амфилохија и владике Атанасија је изузетно обимно и веома разуђено.

"Они су понаособ написали десетине томова, стотине и стотине студија и чланака, небројено много бесједа и интервјуа, учествовали у великом броју скупова - не само научних, него скупова који су некада у једној ограниченој и спутаној култури отварали нове хоризонте", рекао је Шијаковић.

Он је навео да би се на основу њихових дјела могла студирати теологија.

"Ово тим пре што данас, чини ми се, постоји опасност од распада теологије на дисциплине и курсеве и у шта нас све угони такозвана Болоњска реформа, што заправо утиче и на проблематизацију интегритета теологије", рекао је Шијаковић.

Он је упозорио да постоји опасност да теологија постане струковно знање и, како је рекао, "виша струковна школа за овладавање неким занатом богослова".

"Отпор таквом развоју догађаја представља и дело митрополита Амфилохија и владике Атанасије. У њиховом теолошком опусу видимо снажно јединство теолошког знања и не само теолошког. У њиховом делу је филозофија, историја, историјографија... уопште култура, наравно на дубоко хришћански начин", истакао је Шијаковић.

Он је оцијенио да је њихово дјело брана против расцјепканости на дисциплине и курсеве, против једностраности у теологији.

"У њиховом дјелу ћемо често наћи експлицитно изражен захтјев за истином, њихов текст садржи позив на учествовање у истини која се догађа и која се свједочи", рекао је Шијаковић.

Декан Богословског факултета Предраг Пузовић оцијенио је да се научни допринос дјела митрополита Амфилохија и владике Атанасија види у ријетком богатству тема обрађиваних у различитим приликама, а према актуелним и неодложним потребама Цркве.

"Добро је познато да научни опус митрополита Амфилохија и владике Атанасија чини мноштво монографија, зборника, научних огледа, бесједа, есеја и других студија", рекао је Пузовић.

Управник института за теолошка истраживања Богословског факултета Радомир Поповић подсјетио је да су митрополит Амфилохије и владика Атанасије бивши студенти и предавачи Богословског факултета.

"Посебно задовљство представља чињеница да двојица наших бивших студената и бивших учитеља и професора управо данас и овде обиљежавају осам деценија живота и вишедеценијски рад", рекао је Поповић.

Према његовим ријечима, владика Атанасије и митрополит Амфилохије припадају не само Богословском факултету већ целој саборној цркви и њеном дубоком богословском насљеђу.

"Наша је обавеза, те морални и духовни императив да се подсјећамо оних који су нас учили у вјери и на прави начин уводили у тајне православне и хришћанске вере", рекао је Поповић.

У склопу научног скупа служена је Света архијерејска литургија.