latinica  ћирилица
15/05/2018 |  14:20 ⇒ 16/05/2018 | 10:21 | Аутор: РТС

Вучић: Без рјешења за Косово, прва криза ће нас уништити

У интервјуу "Фајненшел тајмсу", предсједник Србије Александар Вучић наводи да је "опсједнут" Косовом и да без рјешења тог проблема све што је до сада остварио неће бити одрживо.
Александар Вучић, (РТС) -
Александар Вучић, (РТС)

Фајненшел тајмс пише да Вучић, како би се Србија квалификовала за чланство у ЕУ, прво мора да ријеши статус Косова.

- Опсједнут сам Косовом. Уколико не ријешимо тај проблем, све што смо до сада постигли неће бити одрживо. Прва криза би нас уништила - рекао је Вучић.

Фајненшел тајмс подсјећа да је предсједник Србије почео политичку каријеру као ултранационалиста, али и да је 2008. године са групом колега раскинуо сарадњу са "радикалним српским националистичким идеологом Војиславом Шешељом" и формирао Српску напредну странку.

Данас, пише Фајненшел тајмс, Вучић подржава чланство у ЕУ као катализатор промјена и коначни доказ да је Србија побјегла из ноћне море Милошевићевих година.

- Још један рат би уништио земљу и будућност српског народа заувијек - рекао је Вучић.

Навео је и да он није пети стуб Владимиру Путину у Европи и да је руском предсједнику јасно рекао да Србија остаје на европском путу.

Каже да не учествује у такмичењу за што већу популарност и да нема потребу да буде вољен и прихваћен.

- Србија је произвела више историје него што може да прихвати - констатовао је Вучић у интервјуу Фајненшел тајмсу и навео да је, како је рекао Винстон Черчил, "најважнија ствар сачувати мир и смиреност".